Все повече млади хора в Европа са застрашени от колоректален рак

13 март 2024 15:59  |  Здраве

Проучване, проведено в Европейския съюз и Обединеното кралство, показва тревожни резултати: смъртните случаи от коварно заболяване сред младите хора може да се увеличат с около една трета през 2024 г.

Експерти от университета в Милано изчисляват, че смъртните случаи, причинени от колоректален рак, ще се увеличат значително сред хората на възраст между 25 и 49 години. Прогнозираният растеж в целия Европейски съюз, както и в Обединеното кралство, ще бъде значителен в сравнение с 2018 г., информира zdrave.to.

Резултатите от проучването са обезпокоително подобни на тези, публикувани на 17 януари 2024 г. в статистически доклад на Американското общество за борба с рака.

Въпросният доклад установи, че колоректалният рак е водещата причина за смърт от рак при мъже под 50-годишна възраст в Съединените щати. За жените в същата възрастова група ракът на дебелото черво е втората водеща причина за смърт от рак и числата изглежда нарастват от 90-те години на миналия век.

„Процентите са малко по-различни, но мисля, че тенденцията е подобна и смятам, че коментарите за затлъстяването, диетата и консумацията на алкохол със сигурност са валидни“, казва представителят на Американското онкологично дружество Кристина Анунциата.

Тревожна особеност на този вид рак, според Карло Ла Векия, водещият автор на новото изследване, е, че болестта е много по-агресивна при младите хора. Изглежда, че затлъстяването и консумацията на алкохол са ключови фактори за появата на колоректален рак.

В страни като Франция и Италия, където консумацията на алкохол е намаляла, увеличението на смъртността не е толкова силно.

„Хората трябва да се стремят да поддържат здравословно тегло, да ядат диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на червено месо, да спортуват редовно и да ограничат консумацията на тютюн и алкохол “, каза Кристина Анунциата

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето