Витамин D и калций може да бъде опасна комбинация за по-възрастните жени

14 март 2024 14:59  |  Здраве

Анализ на данни от проучване на „Инициатива за женско здраве“ установи, че комбинацията от витамин D и калций намалява риска за смърт от рак със 7%, но увеличава с 6% шансовете за сърдечни заболявания. Това може да се случи при жени, които от години приемат комбинация от добавките, за да укрепят костите си, съобщава агенция ЮПИ.

Авторите на проучването уточняват, че „няма нетен ефект върху смъртността“ сред по-възрастните жени, които са приемали комбинираната добавка. Възможно е „калциевите добавки да увеличават калцификацията на коронарните артерии и по този начин да увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система“, казва екипът, ръководен от Синтия Томсън, професор по науки за здравето в университета на Аризона.

„Инициативата за здравето на жените“ започва да изследва живота и здравето на десетки хиляди жени още през 1991 г. и проследява здравословното им състояние през следващите десетилетия, пише БТА.

През 2006 г. са обявени първите седемгодишни резултати за въздействието на добавките с калций/витамин D върху здравето на жените. „Резултатите бяха до голяма степен нулеви“, отбелязва групата на Томсън.

Екипът на Аризонския университет анализира данни от последните 22 години. Те не са установили общи връзки по отношение на смъртните случаи при по-възрастните жени, по каквато и да е причина.

„Ежедневното приемане на калций/витамин D води и до по-висок риск от образуване на камъни в бъбреците при по-възрастните жени“, отбелязват също изследователите.

Дневните дози на добавките, използвани от жените в изследването, включват 1000 милиграма калций и 400 IU витамин D.

„Като цяло добавките с калций и витамин D изглежда намаляват риска за смърт от рак и увеличават шанса за сърдечносъдови заболявания след повече от 20 години изследвания сред жени в постменопауза, като това няма ефект върху общия брой смъртни случаи по каквато и да е причина,“ заключава екипът на Томсън.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето