Регистрираха случай на денга в България

15 март 2024 04:44  |  Здраве

От началото на годината у нас има регистриран един случай на денга. Това показва справката на Националния център за заразни и паразитни болести, предаде dariknews.bg.

Случаят е бил потвърден през последната седмица на месец януари 2024 г. През миналата година в България не е имало денга.

Снощи ситуационният център на Министерството на външните работи обяви, че препоръчва на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се брой на случаите на болестта денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес през последните седмици.

Препоръчва се използването на репелент срещу комари, също така да и да не бъдат оставяни съдове, пълни с вода за дълго време.

Очаква сe случаите да продължат да растат поради обилните валежи в тези райони. Обявен е оранжев код за бури и градушки в Буенос Айрес и в още 10 провинции в страната. При необходимост се препоръчва ваксинация срещу вируса, съобщават от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Аржентина да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Буенос Айрес на следните телефонни номера: +54 11 4781 8644; + 54 11 4786 6273. Сигнали може да се подават и на имейл адрес на посолството: Embassy.BuenosAires@mfa.bg.

На 1 март тази година Бразилия съобщи, че инфекцията денга се разпространява с необичайно висок темп в страната. През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 потвърдени или вероятни случая.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето