4 чая за пролетен детокс на тялото

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве

Пролетта е любимият ни сезон, защото природата се обновява, а с нея и ние. Преминаването от зимния към пролетния сезон е период, който е изключително подходящ за да детоксикираме организма си. Детоксът се прави, за да позволи на тялото да се отърве от токсините, които са се натрупали поради стрес, околна среда, прием на медикаменти, неправилно хранене, заболявания, липса на физическа активност.

Пролетният детокс ни помага да се почувстваме свежи и енергични, за да няма шанс пролетната умора да ни попречи да се радваме на новия сезон. Освен чрез промяна в начина на хранене, бихме могли да добавим към ежедневното си меню и някои полезни чайове с детоксикиращ ефект.

Зелен чай

Един от най-полезните за здравето зелени чайове е матча. Матча се предлага в прахообразна форма и е чудесен като добавка и към здравословни десерти, напитки с кафе и мляко и други. Матча, но и сенча и другите видове зелени чайове, са богати на полифенолното съединение, отговорно за голяма част от неговите детоксикиращи свойства – епигалокатехингалат (EGCG).

Това съединение заедно с други в зеления чай са изследвани за техните антиоксидантни ефекти и се смята, че насърчават оптимални нива на глутатион, който е собственият „главен“ антиоксидант на тялото ни.

За него е известно, че допринася за елиминирането на свободните радикали, които нанасят вреди върху клетките в организма. Известно е, че консумацията на зелен чай допринася за детокса на черния дроб.

Чай от корен на глухарче

Него може да намерите самостоятелно или като част от ароматни бленд чайове. Тази напитка е чудесна за пролетен детокс през цялата година, пише az-jenata.bg. Известно е, че коренът от глухарче може да увеличи производството на жлъчна киселина, което може да помогне за извеждането на токсините от тялото.

Коренът от глухарче съдържа инулин, който е пребиотик, насърчаващ полезните бактерии в червата. Според западни проучвания, има връзка между балансиране на микробиома в червата и способността ни да метаболизираме и елиминираме токсините.

Коприва

Копривата също се комбинира добре с други ароматни билки за повече здраве. Чаят от нея се препоръчва не само за детокс, но и на страдащите от анемия. Тя е богата на желязо, калций и други важни микроелементи. Консумацията на напитката спомага за елиминирането на токсините през бъбреците и може да помогне за премахване на подуване около възпалени стави, смятат учени.

Хибискус

Наричан още каркаде, има приятен вкус и много интензивен червено-розов цвят, когато се приготви като чай. Той е фантастичен за поддържането на черния дроб, като му помага да се детоксикира, което елиминира ненужното от тялото ни.

Чаят от хибискус е богат на витамин С. Известно е, че допринася за понижаването на кръвното налягане, холестерола, подобрява метаболизма и храносмилането и други.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 март 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето