Д-р Мясников посочи най-токсичното лекарство за черния дроб

25 март 2024 14:44  |  Здраве

Когато погледнем към лекарствата, които използваме най-често за облекчаване на болка, понижаване на температура и пр., парацетамолът е признат за най-токсичното лекарство за черния дроб. Това заяви лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников в своя канал в Telegram.

Според специалиста второто място в списъка на най-вредните за черния дроб лекарства заема популярният антибиотик амоксиклав.

„Първото място в света е заето от най-популярното обезболяващо парацетамол, вторият е не по-малко популярният антибиотик амоксиклав (Аугментин). Като цяло, антибиотиците и антиконвулсантите заедно причиняват повече от 60% от всички предизвикани от лекарства токсични чернодробни увреждания“, поясни той за вредните за черния дроб медикаменти.

Д-р Мясников подчерта, че черният дроб е изключително важен орган за тялото и не всеки знае за много от неговите жизненоважни функции. Телевизионният водещ изтъкна, че този орган е необходим за производството на холестерол, хормони, фактори на кръвосъсирването, синтеза на протеини и поддържане на имунитета, както и за синтеза на витамини, регулиране на нивата на глюкозата и генериране на топлина.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето