Кои млечни продукти да консумирате и кои да избягвате за добро здраве

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве

Млечните продукти се считат за важна част от балансираното хранене и са пълни с важни хранителни вещества като калций, фосфор, витамини от група В, калий и витамин D, които са важни на различни етапи от развитието на децата, а също и с напредването на възрастта. Въпреки това, когато става въпрос за пациенти със сърдечни заболявания, към консумацията на млечни продукти трябва да се подхожда внимателно. Млечните продукти съдържат и наситени мазнини, които могат да повишат нивата на LDL холестерола и да повишат риска от сърдечни заболявания.

Особено при хора, които вече имат сърдечни заболявания, пълномаслените млечни продукти могат да доведат до сърдечносъдови усложнения. Според проучванията умереният прием на млечни продукти, до 200 грама на ден, може да не повлияе негативно върху сърдечносъдовото здраве.

Въпреки това експертите твърдят, че млечните продукти не бива да се пропускат напълно, тъй като в тях има изобилие от важни хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за тялото и ума. Докато нискомасленото мляко, киселото мляко и изварата са отлично приети, пълномасленото мляко и сиренето винаги трябва да се консумират умерено. В случай че търсите заместител на млечните продукти и други източници на наситени мазнини, в диетата могат да се включат ненаситени мазнини, като ядки, авокадо или зехтин.

За лицата със сърдечни заболявания е важно да се даде приоритет на варианти с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, тъй като тези компоненти могат да влошат сърдечносъдовото здраве. Д-р Приянка Рохатги, главен диетолог в болница „Аполо“, споделя

най-добрите и най-лошите млечни продукти за хора със сърдечни заболявания.

Оптималният избор включва нискомаслено или обезмаслено мляко, което предлага основни хранителни вещества с намалено съдържание на наситени мазнини.

Подобно е и нискомасленото кисело мляко, особено обикновените разновидности, лишени от добавени захари, които са благоприятен вариант за намаляване на приема на наситени мазнини и калории.

Включването на нискомаслено сирене, като извара или частично обезмаслена моцарела, може да бъде здравословен вариант за консумация на млечни продукти с умерено съдържание на наситени мазнини, въпреки че контролът на порциите остава ключов поради калорийната плътност.

Гръцкият йогурт се отличава с повишено съдържание на протеини и намалено съдържание на въглехидрати в сравнение с обикновеното кисело мляко, което го прави полезно за здравето на сърцето.

Пълномаслените варианти на млякото и киселото мляко трябва да се избягват поради повишеното им съдържание на наситени мазнини и холестерол, което изостря сърдечносъдовите рискове.

Преработените сирена, богати на наситени мазнини, трябва да се консумират с повишено внимание, а твърдите сирена като чедър или швейцарско, с високо съдържание на наситени мазнини, трябва задължително да се приемат ограничено от пациентите със сърдечносъдови проблеми.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 март 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето