Кое убива кандида?

Публикувано преди 4 седмици  |  Здраве
Кое убива кандида?

Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, известни като кандидоза, ако се развие прекомерно. Симптомите на кандидозата могат да варират в зависимост от местоположението на инфекцията и могат да засегнат различни части на тялото.

Общите симптоми включват:

Орална кандидоза (млечница)

Бели, кремообразни плаки по вътрешната страна на устните, езика, небцето и венците, които могат да бъдат болезнени и могат да кървят лесно при докосване;
Затруднение или болка при преглъщане;
Чувство за сухота в устата или промени във вкусовите усещания.

Генитална кандидоза

Сърбеж, зачервяване и дразнене в гениталната област;
Бяло, сиреноподобно течение, особено при жените;
Болка при уриниране или по време на сексуален контакт.

Кожна кандидоза

Зачервени, влажни области на кожата, често с бели или жълтеникави корички;
Сърбеж или парене в засегнатата област;
Обриви, особено в гънките на кожата като под мишниците, в областта на слабините, под гърдите, и между пръстите на ръцете или краката.

Инвазивна кандидоза

Когато инфекцията се разпространи в кръвта (кандидемия), може да засегне вътрешни органи като сърцето, мозъка, бъбреците и очите. Това е по-рядко, но сериозно състояние, което може да включва:

Висока температура и треска;
Внезапни промени в умственото състояние или съзнание;
Болка или усещане за дискомфорт в различни части на тялото.

Лечението и контролът на кандида обикновено включва комбинация от антимикотични медикаменти и промени в начина на живот.

Ето няколко основни метода, използвани за борба с кандида:

Антимикотични медикаменти

Това са най-често предписваните средства за лечение на инфекции, причинени от кандида. Те могат да бъдат приемани орално, прилагани локално или инжектирани в зависимост от местоположението и тежестта на инфекцията. Някои примери включват флуконазол, итраконазол, клотримазол и нистатин.

Промени в диетата

Някои специалисти препоръчват намаляване на приема на захари и рафинирани въглехидрати, тъй като се смята, че те могат да насърчават растежа на кандида. Добавянето на пробиотици и ферментирали храни в диетата също може да помогне за възстановяването на здравословната чревна флора.

Хигиена

Поддържането на добра лична хигиена може да помогне за предотвратяване на развитието и разпространението на кандидозни инфекции. За жените, например, се препоръчва избягването на прекалено тесни дрехи и синтетично бельо, което може да задържа влага и топлина, създавайки благоприятна среда за кандида.

Поддържане на здравословен имунитет

Укрепването на имунната система чрез балансирана диета, редовни упражнения и достатъчен сън може също да помогне за предотвратяване на инфекции от кандида.

Природни средства и билки

Някои хора използват природни средства и билки като част от своето лечение, включително ореганово масло, чесън, кокосово масло и чайно дърво масло. Въпреки че някои от тези методи могат да имат антимикотични свойства, важно е да се консултирате със здравен специалист преди да ги използвате, тъй като ефикасността и безопасността им може да варира.

Кисело мляко – то е изключително ефикасно домашно средство срещу гъбични инфекции, благодарение на съдържащата се в него полезна бактерия Acidophilus, която ограничава разпространението на инфекцията;
Масло от чаено дърво – известно със своите силни антигъбични свойства, то ефикасно атакува Candida albicans, главният виновник за инфекцията. Можете да използвате маслото директно върху засегнатите места с помощта на тампон, но бъдете внимателни, ако сте бременна;
Чесън – той се счита за мощен натурален антибиотик и средство против гъбички. Консумацията му или приложението му директно върху засегнатите области като тампон може значително да помогне;
Невен – това е билка с успокояващи свойства, подходяща за външно приложение, освен при кандида в устата и гърлото;
Ябълков оцет – той помага за контрол и елиминиране на гъбичките, като може да се използва локално в комбинация с вода;
Пчелен мед – медът е бързо действащо средство за облекчаване на сърбеж и парене, като се нанася директно и се измива след кратко време за незабавно облекчение.

Тези методи предлагат разнообразие от естествени решения за справяне с гъбични инфекции, като всяко от тях има своите специфични приложения и предпазни мерки.

Важно е да се подчертае, че при подозрение за кандидоза е необходима консултация с лекар за точна диагностика и подходящо лечение.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето