До какво води прекомерният прием на протеини?

31 март 2024 20:59  |  Здраве
До какво води прекомерният прием на протеини?

Изследователи от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг откриха молекулярен механизъм, чрез който прекомерният прием на протеин може да увеличи риска от атеросклероза. Констатациите са публикувани в Nature Metabolism, пише zdrave.to.

Проучването, което комбинира човешки опити с експерименти с мишки и клетки в петриево блюдо, показа, че консумацията на над 22% от дневните калории от протеини, може да доведе до повишено активиране на имунните клетки, които играят роля в образуването на атеросклеротични плаки.

Освен това учените показали, че една аминокиселина – левцинът, изглежда има непропорционална роля в задвижването на патологичните пътища, свързани с атеросклерозата или втвърдените артерии.

„Нашето проучване показва, че увеличаването на приема на протеини в преследване на по-добро метаболитно здраве не е панацея. Може да нанесете реални щети на артериите си“, казва един от авторите Бабак Разани, доктор по медицина и по философия, и професор по кардиология.

Например, през последното десетилетие американците обикновено консумират много протеини и почти една четвърт от населението на САЩ получава над 22% от всички дневни калории само от тази група хранителни елементи. Тази тенденция вероятно се движи от популярната идея, че хранителният протеин е от съществено значение за здравословния живот, казва Разани.

Но неговата и други групи изследователи показват, че прекаленото консумиране на протеини може да не е толкова добро нещо за дългосрочното здраве.

А анализът на циркулиращите аминокиселини показва, че левцинът (аминокиселина, обогатена с храни от животински произход, като говеждо, яйца и мляко) е отговорен основно за анормалното активиране на макрофагите и риска от атеросклероза, което предполага потенциален път за по-нататъшни изследвания върху персонализираната промяна на диетата.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето