Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза

Публикувано преди 2 месеца  |  Здраве
Храните, които подпомагат дейността на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма, растежа и развитието на човешкото тяло. Тя произвежда хормони, които регулират енергийния баланс и влияят на почти всички органи в тялото. Правилното функциониране на щитовидната жлеза е жизненоважно, а определени храни могат да подпомогнат нейната дейност.

Включването на следните храни в диетата може да има положителен ефект върху здравето на щитовидната жлеза:

1. Храни богати на йод

Йодът е критичен за производството на хормони от щитовидната жлеза. Морските водорасли като келп, нори и дулсе са изключително богати на йод. Рибите (особено морските риби като треска и пъстърва) също са добър източник на йод. Полезният елемент се съдържа и в млечни продукти като мляко, сирене и йогурт

2. Селен

Изключително богати на селен – минерал, който подпомага преобразуването на щитовидните хормони в тяхната активна форма, са бразилските орехи. Други храни, богати на селен, са рибата и морските дарове – особено рибата тон и скаридите, както и пилешките и пуешките гърди.

3. Цинк

Говеждото и агнешкото месо са отлични източници на цинк, който също участва в производството на щитовидни хормони. Семената от тиква предлагат лесен и вкусен начин за добавяне на цинк към вашата диета.

4. Желязо

Богатото на желязо червено месо е важно за поддържането на здрава щитовидна жлеза. Също така бобови растения като леща, боб, нахут и др. също са добър източник на желязо.

5. Антиоксиданти и витамини

Плодовете и зеленчуците са храните, най-силно наситени на антиоксиданти и витамини, особено витамин А (сладки картофи, моркови) и витамин D (гъби, обогатени храни), които могат да подпомогнат здравето на щитовидната жлеза. Безценна добавка към тях са ядките и семената, които могат да бъдат витаминна бомба за организма.

Важно

Въпреки че тези храни могат да подпомогнат функцията на щитовидната жлеза, важно е да се наблюдава и потреблението на определени храни и вещества, които могат да възпрепятстват щитовидната функция, като например соеви продукти и глутен при хора с определени автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Хашимото. Всеки, който има проблеми с щитовидната жлеза или въпроси относно диетата, трябва да се консултира със здравен специалист или диетолог, за да състави най-подходящия хранителен план.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 1 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето