Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки

Публикувано преди 3 седмици  |  Здраве
Кои са предимствата и недостатъците на ежедневните тренировки

Дните от седмицата, които отделяме за тренировка, всеки би трябвало да съобразява с личните си цели. Някои хора обаче са твърдо решени да не изпускат и ден, в който да посетят залата. Вероятно защото се подготвят за състезание, а вероятно и просто защото са набрали инерция, която не искат да губят.

Колкото и да сме свикнали да чуваме, че спортът е здраве обаче, дори според треньорите всекидневното активно физическо натоварване не е добра идея. И това е така, основно защото тялото ни има нужда от почивка, за да се адаптира към тренировката. Мускулите ни трябва да могат да се възстановят след интензивна тренировка, ако искаме да ги изградим и поддържаме по правилния начин.

Една основна индикация, че физическото ни натоварване е балансирано, е усещането, че с напредването на тренировките придобиваме сила, без да чувстваме болка. Треньорите съветват всяка седмица да имаме поне 75 минути интензивна активност, 150 минути активност с умерена интензивност, като ходене или колоездене, или пък комбинация от двете.

В случай че сме решили да тренираме всеки ден, добре е да имаме предвид няколко основни неща. Ето кои са предимствата и недостатъците на този режим, както и съветите на треньорите как да го прилагаме.

Предимство е, че тренировките подобряват настроението и помагат за справянето със стреса. Според здравните експерти дори само пет минути аеробни упражнения на ден могат да облекчат тревожността при хората.

Предимство е, че стриктният график помага за формирането на здравословни навици. Последователността, независимо дали спортуваме, за да постигнем конкретна цел или пък да поддържаме здравето си, е основна стъпка, за да работи режимът ни в наша полза.

Недостатък на всекидневните тренировки е, че могат да увеличат риска от нараняване. Най-просто казано, колкото повече тренираме, толкова по-голям е рискът да се нараним. Отново е добре да имаме предвид, че мускулите и ставите ни имат нужда от време за почивка и възстановяване.

Недостатък е също така опасността от претоварване. Двойно повече тренировки не означава двойно по-добри резултати. Ежедневните тренировки и тежките упражнения могат да ни доведат до претрениране, което пък съответно да доведе до хронична физическа умора, умствена умора и цялостно намаляване на представянето ни.

Предвид плюсовете и минусите на спортуването всеки ден, ако сме решени да се придържаме към него, е добре да съобразяваме интензивността и натоварването. Така например може да имаме два дни с висока интензивност, три дни с умерена интензивност, един ден с ниска интензивност, като оставим един ден и за почивка.

Не е лоша идея и да разнообразяваме тренировките си. При всички случаи обаче е препоръчително да не пропускаме загрявката и все пак наистина да се отнесем към възстановяването на тялото ни сериозно, като си отделим поне един ден за почивка. Него можем да посветим на упражнения за гъвкавост, масаж или медитация, пише lifestyle.bg.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 април 2024

Следете ни в Google News ShowcaseОще от Светът на здравето