Храните, които потискат апетита – как да се справим с глада и да отслабнем по-лесно

9 април 2024 12:09  |  Здраве

В последните месеци доста нашумяха лекарствата за диабет, който се използват и с цел потискане на апетит, а оттам – намаляване на теглото. Разбира се, те не са най-здравословната опция, която може да изберем за постигане на този желан резултат. Вместо това, можем просто да заложим в менюто си на повече храни, които имат подобен ефект и ще ни накарат да яде по-малко.

Храните, които потискат апетита, са тези, които съдържат конкретни хранителни вещества. Те действат на организма така, че да усещаме ситост за по-дълго време и да не прибягваме скоро след хранене до не толкова здравословните междинни похапвания. Ефектът си дължат на активирането на освобождаване на хормона GLP-1, известен още като „хормона на „ситостта“.

Това най-общо казано са храни с високо съдържание на протеин, фибри и вода. Но в някои от тях има специфични комбинации от вещества, които се оказват максимално ефективно в ограничаване на глада. Ето и кои са те.

Бобови

те са всеизвестни със своята висока хранителна стойност и редица ползи за здравето ни като цяло. С боба, лещата и останалите растения от тази група можем да си осигурим големи количества фибри, които са водоразтворими, на фона на сравнително малко калории. А това ги прави перфектен избор, ако сме си поставили за цел да свалим някой и друг килограм.

Също така основното предимство на разтворимите фибри е именно, че увеличават секрецията на хормона GLP-1 в червата. Така след порция боб яхния например ще се чувстваме сити за много по-дълго, отколкото ако сме заложили на някой тестен продукт, пълен с въглехидрати и калории. Най-добрият вариант е бобовите култури да се консумират именно под формата на супи и яхнии, защото водното им съдържание ни засища допълнително.

Кълнове и броколи

Експерти по здравословно хранене съветват да заложим на тях, вместо на традиционните салати, ако искаме ефективно да потиснем глада и да намалим количеството храна, което ще приемем след тях. Зеленчуците са с високо съдържание на вода и фибри и малко калории и захари.

Най-засищащи се оказва броколите, морковите и артишокът. Карфиолът и брюкселското зеле също са подходящи за целта.

Млечни продукти

Мнението за тях е противоречиви, но е факт, че някои конкретни ни служат перфектно за потискане на апетита. Това са конкретно тези с ниско съдържание на мазнини и високо на протеини – като котидж сиренето и кефира. Протеините в тях се обработват по-бавно от организма, което ни кара да не изпитваме глад за дълго след това, пише Daily Mail.

Яйца

Още един противоречив продукт, който, в крайна сметка, консумиран в умерени количества, по-скоро ни помага, отколкото да вреди. Когато говорим конкретно за притъпяване на глава, най-ефективно е да яде яйца на закуска. Доказано е, че хората, които ядат яйца за закуска, приемат по-малко калории на следващите хранения от тези, които са закусвали зърнена закуска например.

Минестроне

Тази традиционна италианска супа се оказва не само рецепта за дълголетие, но и за борба с вечния глад. И ако си мислим, че една супа няма как да е достатъчно засищаща – е, тази не е като другите. Оказва се, че понякога тялото ни бърка глада с жаждата и когато приемаме достатъчно водна храна, това също ни държи сити за по-дълго. А конкретно тази е още по-засищаща заради боба и въглехидратите в нея.Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето