Имате високо кръвно? Яжте банани!

9 април 2024 13:19  |  Здраве
Имате високо кръвно? Яжте банани!

Бананите са един от най-здравословните плодове. Те съдържат полезни въглехидрати, витамини, минерали и антиоксиданти. Известни са с богатото си наличие на калий, а този минерал има особено значение за поддържането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Той е важен електролит, който влияе и върху водно-солевия баланс в тялото, което пък е от значение за нервната система.

Нервната система от своя страна е пряко свързана със сърдечносъдовата. Ако нервната система не изпраща качествени и точни сигнали към мускулите, включително сърцето, балансът в тази сложна и крехка верига се разваля. От това произтичат редица здравословни проблеми, един от които е високото кръвно налягане.

И тъй като бананите са един от първенците по съдържание на калий сред плодовете, те имат славата на полезен помощник в контрола на кръвното налягане.

Калият е електролит, който има свойството да балансира нивата на натрий. Тези два минерала взаимно се влияят един от друг. Когато нивата на калий са понижени, стойностите на кръвното налягане страдат. Същото се случва и ако натрият е в прекалено високи стойности в тялото. Ето защо балансът между двата е от такова голямо значение.

Проучвания, цитирани от healthdigest.com показват, че ежедневната консумация на 1-2 банана има благотворно влияние върху кръвното налягане. Редовно консумиращите банани имат по-добри нива на кръвно налягане и по-рядко страдат от нестабилен сърдечен ритъм, мускулни крампи, схващания.

Важно е да се отбележи, че калият сам по себе си не е достатъчен, за да балансирате кръвното налягане. Също толкова важно е и да внимавате с приема на натрий. Много често приемаме повече от него с храната, отколкото ни е необходимо.

Високите нива на натрий в организма водят до задържане на течности, нарушения във водно-солевия баланс, повишено кръвно налягане, затруднена функция на бъбреците.

Ако диетата ви е по-наситена с натрий, отколкото с калий, това може да бъде предпоставка за хронично недобре контролирано кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

Не разчитайте само на бананите за доставка на калий обаче. Включете някои от най-добрите източници на ценния минерал в храненето си освен тях, пише az-jenata.bg. Това са тиквено семе, чиа, ядки, леща, кисело мляко, сладки картофи, тиква.

Ограничете до минимум или изключете напълно сладките храни, пърженото, мазните меса, за да подпомогнете понижаването на холестерола и кръвното налягане.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето