Салатата „Цезар“ може да съдържа повече калории от чийзбургер

10 април 2024 13:04  |  Здраве
Салатата „Цезар“ може да съдържа повече калории от чийзбургер

Днес, на рафтовете в супермаркетите, в кафенетата и ресторантите, ни се предлага огромно количество продукти, които се рекламират за здравословни, но понякога е трудно да се определи кой от тях е наистина полезен за нашето здраве, и кой е просто добър маркетингов трик.

Австралийският диетолог Амелия Филирст заяви, че някои храни, които повечето от нас смятат за полезни, всъщност съдържат огромно количество излишни калории и вредни вещества. Тя изследва най-популярните митове за здравословни ястия, които обикновено се приготвят при диета, пише zdrave.to.

Тези храни включват салата Цезар, пилешки ролца и дори мюсли. Амелия Филирст също споделя информация защо трябва да спрете да ги използвате и как да намерите полезна алтернатива.

Тя започва със салатата „Цезар“, която е много вкусно и богато на вкусове ястие. На пръв поглед си мислим, че няма как да сбъркаме със салата, която съдържа маруля или айсберг и пиле, но дори не подозирате, че цели 1000 калории могат да се съдържат в една голяма порция.

Най-често салатата, предлагана в заведенията за хранене, включва сирене, пиле, яйца, напоени с олио, крутони, бекон и дресинг на основата на майонеза. Тези съставки съдържат голямо количество калории и мазнини. По този начин калоричното съдържание на салата може да задмине това на един чийзбургер.

Ако искате да ядете здравословна храна, но не сте готови да се откажете от „Цезар“, можете да поръчате по-здравословна версия на това ястие. Например, помолете да не добавят крутони, а вместо майонезен сос поръчайте дресинг на базата на зехтин или лимонов сок.

Диетологът също препоръчва да се предпочитат пресни зеленчукови салати, които ще осигурят на тялото ви много витамини и минерали, както и фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето