Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

15 април 2024 14:20  |  Здраве
Изтича срокът на забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Днес изтича срокът на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Заповедта на бившия здравен министър Христо Хинков беше мотивирана с факта, че се наблюдава недостиг на тези медикаменти у нас.

У нас от инсулина зависят 80 000 деца и възрастни.

Това беше поредно удължаване на забраната за износ след като проверки на Агенцията по лекарствата и РЗИ в страната показаха проблеми с осигуряването на няколко вида инсулин.

Обяснението на министерството тогава беше, че лекарства има, но заради проблем при търговците на едро – те не стигат до аптеките.

По данни на пациентски организации дефицитът е от близо година. За проблема със забавяне на доставките или липса на инсулин потвърдиха преди месеци и от Министерството на здравеопазването.

И тук идват различните интерпретации на проблема – според собствениците на аптеките дистрибуторите умишлено задържат количества, за да бъдат изнесени, когато забраната за износ падне след три дни. А според дистрибуторите не паралелният износ е причината за проблема, а по-скоро лошата организация от страна на здравните власти.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето