Кое олио е подходящо за готвене и кое за салата?

Публикувано преди 2 седмици  |  Здраве
Кое олио е подходящо за готвене и кое за салата?

Независимо дали един ден се стараете да надминете Джейми Оливър по кулинарно майсторство или кулинарните ви умения приключват с обикновен омлет, има една съставка, която всички готвачи — от начинаещи до професионалисти, трябва да подбират внимателно: това е мазнината. Изборът на най-подходящата мазнина ви е необходима за ястието зависи от това на каква топлина ще готвите, както и какъв ще бъде вкусът и хранителната стойност на вашите ястия.

Най-добрите масла за готвене са ненаситени (т.е. съдържащи здравословни мазнини) и с висока точка на дим, които могат да издържат на висока температура. Точка на дим е температурата, при която маслото престава да бъде стабилно. След преминаването ѝ много от мазнините стават канцерогенни и опасни.

„Над тази температура маслото започва да се окислява и да отделя свободни радикали, които могат да причинят негативни ефекти върху здравето и дори заболявания. Освен това при прегряване на маслото се отделя вещество, наречено акролеин – то има неприятен вкус и може да бъде опасно за белите дробове“, твърди диетологът Елена Кудрина.

Експертите препоръчват използването на зехтин, сусамово олио и масло от авокадо за готвене. Ето няколко причини, поради които тези три масла се считат за златен стандарт в готвенето.

Зехтин

Точката на дим е около 180 градуса, което е нормално за готвене и прави зехтина безопасен и идеален избор за повечето ястия и печива.

„Зехтинът е и едно от най-здравословните масла. Той е богато на антиоксиданти (феноли и витамин Е), които са от съществено значение за организма. Освен това съдържа олеинова киселина – мастна киселина, която предпазва от рак и възпаления, и полезни съединения, които могат да се борят със заболявания като метаболитен синдром и диабет тип 2“, обяснява Елена.

Масло от авокадо

Точка на дим около 272 градуса — следователно, това е истинско спасение, ако търсите нещо полезно, но в същото време издържащо на много високи температури. „Това масло съдържа олеинова киселина (тя може да предпази от метаболитен синдром и да понижи нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания). Освен това маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, витамин Е и мононенаситени мазнини“, казва Елена.

Сусамово масло

Това масло също има висока точка на димност — около 220 градуса и съдържа много антиоксиданти. „Особено сезамолът и сезаминолът могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, а също така имат невропротективни свойства“, заявява диетологът.

Най-лошите масла за готвене

Какво прави слънчогледовото олиото лошо за готвене? Първо, има ниска точка на дим, тъй като не можете да готвите с него. Маслата от ленено семе и ядки например започват да пушат още при температура от 100 градуса. Ето защо е по-добре да използвате тези масла в студени ястия, като дресинги за салати.

Другите мазнини не могат да се нагряват – те са предназначени да се приемат студени. Това са рибено масло и масло от водорасли: те обикновено се използват като хранителни добавки.

Елена също съветва да избягвате соево и царевично масло, защото „те са силно преработени, нямат хранителна стойност и са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да предизвикат възпаление и да доведат до повишен риск от хронични заболявания“, обяснява диетологът.

Запомнете разликата между рафинирани и нерафинирани масла

Рафинираните масла имат висока точка на дим и обикновено са по-добри за портфейла. Нерафинираните масла се подлагат на минимална обработка; те могат да съдържат частици утайка и да изглеждат по-мътни. Въпреки че може да са по-хранителни, те са по-чувствителни към топлина.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето