ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Певческа група за автентичен фолклор „От Извора“ село Изгрев спечели специална награда от национален фолклорен конкурс (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Българската народна музика е тази, която се изпълнява със сърце, докосва душата и чувствата и докато е жива, завещаната от дедите ни народна музика, ние трябва да я съхраняваме.

Културен дом НХК – гр. Бургас бе домакин на Национален фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“. Събитието бе под патронажа на Димитър Николов, кмет на Бургас и с подкрепата на Български национален младежки фолклорен съюз. На голямата сцена се изявиха над 1000 индивидуални изпълнители и фолклорни колективи от цяла България, които имаха възможност да изпълнят песни от репертоара на странджанската народна певица Златка Ставрева.

Певческа група за автентичен фолклор „От Извора“ при НЧ „Възраждане -1930г“ село Изгрев, община Елхово с ръководител Илияна Драгнева взе участие в конкурсната надпревара. На сцената в Бургас те изпълниха песента от репертоара на Златка Ставрева „Тудоро, Тудоро“ и „Марийка за вода отива“ на Кичка Савова. Изпълнението на групата за автентичен фолклор от село Изгрев бе оценено от журито със специална награда за отлично представяне, плакет и диплом от НЧ“Свобода1948″ град Китен, а ръководителят Илияна Драгнева бе наградена с почетно отличие.

Уникалността ни почива върху изконните български традиции, а основата ни като култура и народ се градят върху тях, а самодейците от читалището в село Изгрев за пореден път доказаха, че усилията в съхраняването и поддържането на българските традиции и обичаи се възнаграждават.

 


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА