3 мита за глутена, които карат хората да си мислят, че е вреден

21 април 2024 19:34  |  Здраве
3 мита за глутена, които карат хората да си мислят, че е вреден

Глутенът – тема, която издига множество въпроси и митове в света на здравословното хранене. За някои то е голям враг, за други – неоспорима част от дневната хранителна порция. Тук обаче ще разгледаме какво е глутенът, какви са митовете около него и как точно се отразява на тялото.

Какво е глутенът?

Глутенът е смес от протеини, които се намират естествено в житни култури като пшеница, ръж, ечемик и овес. Този протеин е отговорен за еластичността на тестото и придава на хляба и другите хранителни продукти характерния им вид и текстура.

Митове и факти за глутена

Мит 1: Глутенът е вреден за всички

Факт: Глутенът е проблемен само за хора със сериозно заболяване на имунната система, като целиакия и някои форми на непоносимост към глутен. За хора с тези състояния глутенът може да предизвика сериозни нежелани реакции, като запек, диария, изтощение и дори повреда на тъканите на тънкото черво.

Мит 2: Глутенът е отговорен за наддаване на тегло

Факт: За повечето хора, консумацията на глутен не е пряко свързана с наддаване на тегло. Има дори изследвания, които показват, че нискоглутеновата диета не винаги води до отслабване. Важно е да се отбележи, че заместването на глутенови храни с преработени безглутенови алтернативи, като бисквити и кексове, може да доведе до повишаване на калориите и захарта в диетата.

Мит 3: Глутенът трябва да се премахне от здравословното хранене

Факт: За хора без специфични проблеми с глутена, той може да бъде част от здравословното хранене. Всъщност, глутенът е източник на важни хранителни вещества като желязо, фибри и витамини от група B.

Как глутенът се отразява на тялото?

За хора със сериозни проблеми с глутена, като целиакията, консумацията на глутен може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Те могат да включват възпаление на тънкото черво, което води до увреждане на неговите тъкани и затруднено усвояване на хранителните вещества.

За хора без целиакия или глутенова непоносимост, консумацията на глутен обикновено не представлява проблем. Все пак, някои хора могат да изпитват дискомфорт или леки нежелани реакции след консумация на глутен, без да имат диагностицирана целиакия. Тези реакции могат да варират от изпъкване на кожата до увреждане на стомашната функция.

Заключение

В заключение, глутенът не е вреден за всеки. За хора със специфични заболявания като целиакията или глутеновата непоносимост, избягването на глутена е необходимо за поддържане на здравословно състояние. За останалите, глутенът може да бъде част от разнообразната и балансирана диета. Винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да направите драстични промени в диетата си.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето