Защо е полезно да ядем лешници?

24 април 2024 16:49  |  Здраве
Защо е полезно да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. Лешниците са предлагани на пазара като отделен хранителен продукт и често се прилагат като съставка в шоколад и други сладкарски изделия. Лешниците са богати на витамин Е, здравословни мазнини, протеин и диетични фибри. Те могат да помогнат за намаляване на теглото, нивата на холестерола и възпалението, както и да подобрят инсулиновата резистентност.

Лешниците са богат източник на диетични фибри, които помагат за редовните движения на червата и предотвратяване на запек. Жените на възраст 31-50 години трябва да консумират около 25,2 г диетични фибри на ден, а мъжете – около 30,8 г. Порция от 28 г лешници съдържа около 2,7 г диетични фибри.

Лешниците са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от окислително увреждане, като намаляват въздействието на свободните радикали. Сред тези антиоксиданти е и витамин Е, който се свързва с предпазването на тялото от различни видове клетъчни увреждания, включително тези, свързани с рак, според някои изследвания.

Хапването на лешници може да помогне за намаляване на холестерола. Доказано е, че богатата на лешници диета намалява нивата на лошия LDL холестерол, което е свързано с повишен риск от сърдечни проблеми, пише puls.bg. Лешниците могат да намалят нивата на вредните липиди, без да увеличават телесното тегло. Това е важно, тъй като повишената консумация на калорични ядки може да бъде свързана с опасения за наддаване на тегло.

Учените съветват да се консумират лешници всеки ден, без да се увеличава общият прием на калории, за да се извлекат максималните ползи от тях за здравето.

Изследвания показват, че увеличаването на консумацията на ядки, включително лешници, може да увеличи броя на сперматозоидите и да подобри качеството на спермата. Изследователите отбелязват, че това проучване е включило здрави участници.

Някои изследвания доказват, че редовният прием на лешници може да помогне за контролиране на кръвната захар и намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Консумацията им подобрява паметта и когнитивната функция, вероятно поради високото съдържание на антиоксиданти и други хранителни съставки.

Лешниците могат да помогнат поддържането на сърдечното здраве. Включването на богата на лешници диета може да подобри биомаркерите за сърдечно-съдов риск, което може да намали риска от сърдечни проблеми.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето