Петя Христова постави самостоятелна изложба “Иконите и стъклото” в Ямбол (+видео и снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Видео, Общество

Самостоятелна изложба на елховския художник Петя Христова бе открита вчера в Галерия „LP ART“ в град Ямбол. Тематичната изложба „Иконите и стъклото“, която включва 33 работи е посветена на предстоящите великденски празници включва стъклени икони, както и постери от всички витражи поставени в катедралата „Света дева Помощница“ – гр. Призрен, Косово през 2018 год, чийто автор е Петя Христова.

Петя е изключително презицен и отговорен художник. При нея нещо, което нещо да не се случи така както тя го иска. Работите и са на изключително ниво. Тя е изключително израснал човек в духовно отношения и нейонното отношение към иконата, към света, към нещата които я докосват е изразено по великолепен начин“, сподели Лилия Парушева – куратор и собственик на галерията.

На събитието присъстваха именити художници, приятели и любители на изкуството от област Ямбол, a изложбата може да бъде разгледана в галерия „LP ART“ в Ямбол до 10 май.

Петя Христова се занимава с изкуство от 17 години, преминавайки през графика, скулптура, живопис, рисуване върху коприна и колаж. Преди десет години започва работа с високотемпературна обработка на арт стъкло (fusing) и витраж. В началото на 2018 год. печели конкурс за изработка на витражите, розетата и люнетите в катедралата „Света дева Помощница“ – гр. Призрен, Косово.

Работата в катедралата в Косово ми отне две години. След направата на първият витраж нещата се случиха много по-лесно„, сподели Петя Христова при откриването на събитието.

В изложбата бяха представени, чрез постери всички произведения на изкуството, които красят катедралата в гр. Призен. По този проект тя отделя близо две години, като го завършва своята работа през март 2020г. Тя е носител на две престижни награди: Награда за принос на Арт Фестивал “Теранда“ и Награда от Министерство на културата за работата и на Global Art Contest Exhibition. Има участие в общи и самостоятелни изложби в Германия, Италия, Англия, Турция, Косово, Аржентина, Албания, Кипър, Индия и България. Нейни творби са притежание галерии и частни колекции в страната и чужбина.


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА