Ежедневните храни от менюто ни, които съсипват ставите

26 април 2024 16:04  |  Здраве
Ежедневните храни от менюто ни, които съсипват ставите

Всички знаем, че с напредване на възрастта подвижността ни не е като на 20-годишното ни Аз. Дори и да водите здравословен начин на живот, дори и да спортувате, гъвкавостта не е вечна.

Ендокринологът в SM-Clinic д-р Анжела Толмасова споделя важни факти, които трябва да знаем за храненето и как се отразява то на процесите в тялото. Тя подчерта, че има храни, които се водят полезни, но всъщност са неочаквани „убийци“ на ставите ни.

„Яденето на рафинирани зърнени храни може да влоши възпалителните процеси, включително в ставите“, предупреди ендокринологът д-р Анжела Толмасова.

В същото време рафинираните зърна могат да се съдържат в много продукти, които човек консумира ежедневно. Това са например бял хляб, брашно, тестени изделия, бял ориз и други.

„Рафинираните зърна се свързват с повишени нива на възпалителни маркери в кръвта, което може да има отрицателен ефект както върху ставите, така и върху други възпалителни състояния (например сърдечно-съдови заболявания, диабет)“, подчерта д-р Анжела Толмасова.

Основната вреда от такива зърнени култури е, че триците и зародишните слоеве, които съдържат повечето от хранителните елементи, като фибри, са отстранени от тях.

Специалистът посъветва да се ядат пълнозърнести продукти. Те са богати на витамини от група В и антиоксиданти. „При избора на продукти трябва да обръщате внимание на състава“, заключи д-р Толмасова.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето