Д-р Снежана Йосифова: Пациенти над 65 рядко могат да отключат сезонна алергична реакция

27 април 2024 08:05  |  Здраве
Д-р Снежана Йосифова: Пациенти над 65 рядко могат да отключат сезонна алергична реакция

„Алергичният ринит е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на лигавицата на носа, което пък се дължи на различни алергени, които попадат по въздушен път върху лигавицата, сподели пред БНР д-р Снежана Йосифова, алерголог в Университетска болница Лозенец:

„Съществува целогодишен алергичен ринит, като причинителите са микрокърлежите на домашния прах или т.нар. акари, пърхота на домашните любимци и плесени и спори.

Друга голяма група е сезонният алергичен ринит, който се причинява от полените с дървесен е тревен произход, поясни д-р Йосифова.

По думите ѝ основните признаци на сенната хрема са пристъпно, многократно кихане. Също и сърбеж в носа, в небцето, носоглътката и ушите. Запушване на носа с частична или пълна непроходимост, секрети от носа, с различен характер.

Д-р Йосифова уточни, че пациенти над 65 г. възраст рядко могат да отключат сезонна алергична реакция към полените. Но има такива случаи, макар че болестта засяга младите хора по-често.

„Голям процент от болните с поленова алергия кръстосана алергия към храни от растителен произход, консумирани в суров вид, особено през поленовия сезон. Това са различни видове ядки, плодове, зеленчуци, растителни подправки и други.

Кръстосаната алергия се дължи на общи алергените в храните и полените. Получава се сърбеж, оток в устната кухина, рядко уртикарии или алергични гастрити или колити.

Лечението на сезонния ринит е симптоматично при получаване на първите симптоми. Извън сезона се препоръчва провеждането на имунотерапия със съответния алерген по специална схема, изтъкна още д-р Йосифова от болница „Лозенец“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето