Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп

30 април 2024 15:34  |  Здраве
Притеснителни нива на уран и олово вдишват тийнейджърите, които често използват вейп

Тийнейджърите, които редовно пушат вейп или електронни цигари, може да излагат телата си на потенциално токсични метали.

Ново проучване, ръководено от изследователи от Университета на Небраска, установи, че редовните вейпъри на възраст между 13 и 17 години, които съобщават, че използват електронна цигара поне осем пъти на ден, имат 30% повече олово и два пъти повече уран в урината си в сравнение с връстниците си, които само от време на време използват електронните цигари.

Между тийнейджърите, които предпочитат сладки аромати за вейп, за разлика от ментоловите или ментовите, биомаркерите на уран са особено високи.

В изследването липсва контролна група от тийнейджъри, които изобщо не използват вейп, но моделът, който се проявява в рамките на извадката от 200 потребители на електронни цигари, които избягват тютюневите цигари, все пак е обезпокоителен. В името на общественото здраве изследователите настояват за по-нататъшно проучване на потенциалната токсичност на електронните цигари.

Резултатите от това малко проучване не доказват, че изпаряването причинява натрупване на токсични метали в организма, но предишни анализи последователно откриват признаци на токсични метали в аерозолните проби от електронни цигари и в телесните течности на потребителите им. Понякога пробите от кръвта и урината на използващите вейп превъзхождат дори тези на пушачите на цигари.

Такива констатации са дълбоко обезпокоителни, тъй като е известно, че съединения като олово и уран са вредни за човешкото развитие.

Макар че електронните цигари често се предлагат на пазара като начин за отказване на никотина от възрастните, цяло ново поколение непушачи вече се захваща с този навик в млада възраст. Националното проучване на тютюнопушенето сред младежите в САЩ през 2023 г. установи, че 10 % от учениците в гимназията в момента използват електронни цигари, като близо 40 % от тях съобщават, че са ги използвали поне 20 дни през предходния месец. Деветдесет процента от потребителите на електронни цигари са заявили, че използват ароматизирани вейпове.

Макар да изглежда по-безвредно от тютюна, течността за електронна цигара – дори когато не съдържа никотин – е пълна с химикали, понякога включително токсични метали като арсен, хром, никел, олово и уран.

Много малко изследвания са оценили потенциала за излагане на метали при вейп или ефекта на определени аромати, което прави дългосрочните резултати една още по-голяма загадка. Част от проблема е, че всяка марка и вид вейп на пазара се различава значително по своето немаркирано съдържание.

Днес експертите признават, че все още не знаят напълно какво всъщност съдържат изпаренията от електронните цигари. Предходни лабораторни изследвания например са установили, че тютюневите или ментовите аромати съдържат повече токсични метали, отколкото сладките.

„Повишените биомаркери на уран, открити в рамките на категорията сладки вкусове, са от особена загриженост, тъй като продуктите за електронни цигари с бонбонен вкус съставляват значителна част от избора на подрастващите вейпъри,“ предупреждават авторите на настоящото изследване, „а сладкият вкус в електронните цигари може да потисне суровите ефекти на никотина и да засили подсилващото му действие, което води до повишена мозъчна реакция на репликите.“

Настоящото проучване оставя много въпроси без отговор, но се присъединява към вълната от безпокойство относно употребата на електронни цигари сред тийнейджърите, която главният лекар на САЩ определи през 2018 г. като епидемия.

„Излагането на никотин по време на юношеството може да повлияе на ученето, паметта и вниманието. В допълнение към никотина, аерозолът, който потребителите вдишват и издишват от електронните цигари, може потенциално да изложи както тях самите, така и околните на други вредни вещества, включително тежки метали, летливи органични съединения и ултрафини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко в белите дробове.“

Нито едно използване на електронна цигара или вейп не е безопасно, независимо от възрастта на човека, но този пристрастяващ навик може да бъде особено рисков за младите хора.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето