Финалният проект на частната болница „Мама и аз“ предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Публикувано преди 2 седмици  |  Здраве
Финалният проект на частната болница „Мама и аз“ предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Финалният проект на частната болница „Мама и аз“ предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология, предаде БНР.

Това е записано в справка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, които са направили три комплексни оценки на проекта преди да се предложи за одобрение от Министерския съвет.

По-рано от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница поискаха публичност на документите, с които е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение.

Решението, което правителството гласува във вторник, беше отменено в сряда след обществен натиск.

Първоначалният проект на Търговска лига, получил положително становище от Здравната каса и с направена оценка през април миналата година, предвижда 29 болнични структури с 421 легла. Впоследствие броят на леглата е намален с осем, а на структурите – увеличен с 10. Тези за лечение на деца се запазват – сред тях има неврология, хематология, гастроентерология. Последната оценка е подписана от директора на Медицинския надзор Иванка Динева, след становище с подписа на освободения управител на Здравната каса Станимир Михайлов.

В ефира на БНР д-р Мария Шаркова от Обществения съвет за национална детска болница изрази притеснение, че частна болница с легла за деца няма да работи за интересите на обществото.

Доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ показва необходимост от разкриване на нова многопрофилна болница в София, обясни пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, без да дава повече подробности за изпратената до нея оценка на проекта за болница „Мама и аз“.

От справката на агенцията, изпратена до медиите, става ясно, че във финалния проект е променен само адреса на терена, върху който ще се строи – вместо на булевард „Д-р Г.М. Димитров“, в имот близо до летище София.

От Търговска лига днес не дадоха повече информация какво ще предприемат след отмененото решение за строеж на болница. Вчера от компанията заявиха, че ще сменят името на лечебното заведение и няма да правят педиатрична структура.

Колкото до проекта за национална детска болница, от здравното министерство съобщиха, че предстои сключване на договор с фирма, която да разруши сградите върху избрания за строителство терен и да го разчисти за начало на новия строеж.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето