Пандемията отказа българина от алкохола

4 май 2024 18:49  |  Здраве
Пандемията отказа българина от алкохола

Употребата на алкохол значително е намаляла сред злоупотребяващите със спиртни напитки млади хора по време на COVID пандемията и след нея, съобщи електронното издание „Медикъл Експрес““. Резултатите са публикувани в специализираното издание Nature Mental Health.

„Пандемията ни даде уникалната възможност да установим как широкоразпространените мерки като социална дистанция и затваряне на барове и ресторанти е повлияла консумацията на алкохол, каза водещият автор на изследването Кейси Кресуел, преподавател по психология в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, САЩ, уточнява bTV.

Той обясни, че са се фокусирали върху младите хора, които са пиели много преди пандемията, за да установят има ли промени в консумацията на алкохол и проблеми, свързани с нея.

За разлика от други изследвания на навиците за консумация на алкохол по време на пандемията, изследването се насочва към употребата на 234-ма злоупотребяващи с алкохол млади хора на възраст от 21 г. до 29 г. по време на и след края на пандемията. Преди те са съобщили за препиване със спиртни напитки поне четири пъти през изминалия месец, което се определя като консумация на пет или повече питиета за мъжете и четири или повече питиета за жените. Събрани са данни за всеки шест месеца в периода от февруари 2018 г. до март 2022 г.

Резултатите сочат, че участвалите в изследването значително са намалили количествата и честотата на употреба на алкохол по време на и след пандемията. Месечният прием на алкохол е намален с близо 13 питиета, като участниците съобщават и значително намаление на проблемите, свързани с алкохола. Тенденцията остава стабилна и две години след началото на пандемията, установило изследването.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето