Криза за педиатри

19 май 2024 10:49  |  Здраве
Криза за педиатри

Остра липса на педиатри в Югозападна България. В Благоевградска и Кюстендилска област няма нито един педиатър с по-тясна специалност, който да лекува пациенти до 16-годишна възраст.

Едва четирима са педиатрите специалисти и за двете области.

Ангелина Филипова е баба на 14-годишно дете, което от няколко месеца е със стомашни болки.

„Не може и на училище да ходи, защото е трудно, два-три дни е спокойно и после цяла седмица е с разстроен корем, напълно невъзможно е да излезе от вкъщи, страхува се, не знаем каква диета трябва да прави“, коментира Ангелина Филипова.

След като личният лекар ги насочва към детски гастроентеролог Ангелина разбира, че най-близкият такъв специалист е в София.
„В Благоевград няма детски гастроентеролог. В София е много трудно да се запишем, без час никой не те приема. Абсурдно е, много е трудно“, допълни Ангелина Филипова.

Оказва се, че и в София детските гастроентеролози са малко и е почти невъзможно да правят посещения в по-малките градове, дори и при спешни случаи. „Предполагам, че и в София биха могли да се преброят на пръстите на двете ми ръце. Големи са проблемите да намерим за някое дете, ако е в състояние на спешност“, заяви д-р Силвия Стефанова, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил, цитиран от БНТ.

Освен гастроентеролози в Югозападна България липсват всички останали тясно профилирани детски специалности с изключение на психолозите и пулмолозите.

„Това е така в резултат на много лоша политика. В последните поне 25 години има много малко места за специализанти и малко бази за специализация на тези хора и унизително ниско заплащане“, коментира д-р Силвия Стефанова.

Решението на проблема зависи от здравното министерство, смятат лекари.

„Повече места за специализация, улеснение на начина за специализация, стипендии за специализанти, достойно заплащане и място, където да работят“, каза още д-р Силвия Стефанова.

Осигуреността с педиатри в България се доближава до средната за Евросъюза, казаха за БНТ от здравното министерство. От там ни обясниха, че за да има достатъчно специалисти разработват дългосрочни кадрови политики. Част от тях е проект за насърчаване на специализацията в дефицитните детски специалности. Изпълнението на проекта ще продължи до 2028 година.

„Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението ще продължи до края на 2028 г. По този проект ще се финансират основно педиатрични специалности, като детска гастроентерология, детска кардиология, детска неврология, педиатрични здравни грижи и др.“, заявяват от Министерството на здравеопазването.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето