Д-р Николай Болтаджиев: Решението е коренна реформа и демонополизация на Здравната каса по примера на Холандия

21 май 2024 18:49  |  Здраве
Д-р Николай Болтаджиев: Решението е коренна реформа и демонополизация на Здравната каса по примера на Холандия

Ако погледнем средствата за здраве през последните години, те са се удвоили. Статистическите показатели за последните 10 години не са мръднали. Това се дължи на лошата система на здравеопазване. Това заяви членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев в „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg

По думите му след падането на комунизма в края на 90-те години се е копирал един добър модел. „Заложи се на една здравноосигурителна система, която бе много добра, но се е разви в неправилна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране, свръхразпределение на финансите по бюджетен начин, НЗОК е един монопол, който е одържавен и се използва като политически инструмент. Тя беше замислена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лечението на здравно осигурените и да се управлява от тях”, обясни той.

Според него решението е коренна реформа и демонополизация на Касата по примера на Холандия. „Либерализация на здравните услуги, създаване на конкретни правила и норми за извършване на дейността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лечение е стопанска дейност и болниците трябва да се развиват като стопански дружества – това са европейски норми”, изброи д-р Николай Болтаджиев.
Вече има политизация и в самите болници. Това се вижда и в скандала с „Пирогов”. Чуваме за държавни болници, чиито дейности са покрити от НЗОК. Много важно е да има конкуренция между здравни каси. Монополът на НЗОК е удобен на политиците, защото това е влияние и власт”, поясни д-р Болтаджиев.

„До 2014 г. нямаше лимити на болниците. Тогава оставаха по 800 млн. лева, които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – един път контролът, един път организацията на работата. Има нужда от сериозна реформа. Основният мотив на хората, които не искат реформа, е че ще има нужда от по-

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето