Диетолог посочи най-голямата заблуда за хляба

27 май 2024 16:49  |  Здраве

По-голямата част от хората по света ежедневно консумират храни с високо съдържание на глутен, чийто основен източник са пшеницата, ръжта и ечемикът. Консумацията на глутен в големи количества обаче може да навреди на организма. За това разказва Дмитрий Семирядов, диетолог и експерт по функционалния подход за възстановяване на организма, пред портала МОЛ-ПОРТАЛ.

„Основният източник на глутен е пшеницата, чието отглеждане започва преди около 10 000 години. От 20-ти век насам консумацията на пшеница се е увеличила драстично. Това е пряко свързано с последиците от историческите събития и недостига на храна в период на увеличаване на населението“, казва диетологът.

Сред по-възрастното поколение все още битува митът, че е невъзможно да седнем на масата без хляб. Експертът смята, че това е най-голямата заблуда в областта на храненето. Високият прием на глутен може да доведе до недостиг на желязо, проблеми с храносмилателния тракт и други здравословни проблеми.

„По-добре е да замените обикновения хляб от пшенично брашно с хляб от елда и други семена. Те имат повече витамини и минерали, фибри, протеини и почти не съдържат глутен“, съветва Семирядов.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето