Пълен видеозапис и снимки: Концерт 120 години Читалище „Развитие – 1893“ – Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Видео, Общество, Снимки

lpmКато част от празничната програма по повод 120 години от съществуването на Читалище „Развитие – 1893“ – Елхово, която изпълни календара със събития през цялата седмица, вчера в читалище „Развитие” се проведе последното мероприятие – концерт на самодейните състави към културното средище.

Читалищата възникват спонтанно, преди около 150 години, като израз на нарасналите нужди на българското население от знания, отваряне към света, напредък и сплотяване на българската общност.
В продължение на 120 години поколения елховски читалищни дейци пазят запалената искра на българския дух. Устояло над век, нашето читалище продължава да бъде огнище на самобитна култура и просвета, на българщина и родолюбие.

В зависимост от потребностите на времето и нуждите на Елхово и региона през годините читалището в нашия град пази и поддържа акцентите в основната си роля – повече сговор, повече сплотеност, повече просвета. И всичко това се предава от поколение на поколение, поддържайки високо съзнание и духовно единство на цялото гражданство.

Празничният концерт бе открит с рецитал на момичетата от група за художествено слово и солово изпълнение на Снежана Делчева. Последваха изпълнения на – народен танц в изпълнение на децата от ЦДГ „Надежда” с ръководители Станка Николова и Кина Димова, хор за обработен фолклор с ръководител Нико Попов, оркестър за народна музика с ръководител Георги Георгиев, индивидуални изпълнения на Жулиета Желева и Десислава Михова, индивидуално изпълнение на синтезатор на Симона, групата за стари градски песни с ръководител Руска Попова, музикален съпровод Тодор Дерменджиев и солист Диана Морова, индивидуално изпълнение на Силвия Койчева, танцов клуб „Цветница” и най – новият танц „Тракийска ръченица” с хореограф Марина Чавдарова, изпълнение на акордеон на Тодор Ангелов и Симеон и Павлин Илиеви, индивидуални изпълнения на Симеон Илиев, Силвестър и Митко Петев.

Вече 120 години нашето читалището се развива като неразделна част от българската култура. Създадено с единствената цел да бъде център на духовния живот в селата и града, то постепенно се превръща в културна институция, която развива културно-образователна и просветителска дейност. Активността му обхваща територии по-големи от териториите на нашата община и обединява усилията на местни състави и групи от различни жанрове на изкуството и литературата. Така то пренасят през годините традициите на сътрудничеството между общините, читалищата и местните общности, която продължава и до днес.

Задачата на хората работещи в тази институция е да съхранят и развият това партньорство, като се потрудят да намерят адекватни за днешното време форми за неговото развитие. През последните години, благодарение на хора като самодейците, читалището се превърна в основен културен, просветен и информационен център. Особено в по-малките населени места, като нашето градче , читалището е още един генератор на идеи и практики.

Фоторепортаж: [nggallery id=“1044″]

Видео:


Статията е публикувана на 1 юни 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА