Интервално хранене и протеини: Водят ли до отслабване?

4 юни 2024 23:49  |  Здраве

Принципът на интервалното хранене гласи, че организмът трябва да остава без храна за по-дълги периоди. При него закуската или вечерята обикновено се пропускат. А това автоматично води и до консумацията на по-малко калории – сигурен начин да се свалят килограми.

Протеини на малки порции

Ново проучване твърди, че интервалното хранене в комбинация с метода “protein pacing” (от англ.: разпределяне на протеините), при който малки количества протеин се приемат на равни интервали, може да има положителен ефект и върху микробиома на стомашно-чревния тракт, което пък да стимулира и свалянето на килограми. С термина „микробиом“ се обозначава съвкупността от всички микроорганизми и чревни бактерии в храносмилателния тракт.

Скептицизмът спрямо това проучване обаче е резонен, тъй като то е било спонсорирано от производител на продукти, подходящи за диетата за разпределяне на протеините – американската компания Isagenix. Общо 41 души с наднормено тегло са се включили в изследването – в продължение на осем седмици половината от тях са се хранели по диетата, а другата половина с нискокалорична средиземноморска храна.

Резултатите показват, че хората от групата с протеиновата диета са отслабнали средно с 3% повече от хората в другата група и са имали по-малко проблеми с храносмилането. Освен това изследователите са открили при тях определен тип стомашни бактерии, които са благоприятни за поддържането на добра фигура.

Критики към проучването

Въпреки това независими експерти се съмняват, че резултатите от проучването са достоверни. Според тях това проучване не би могло да докаже пряката връзка между храненето, микробиома и ефектите от него. Най-големият проблем на изследването е, че се е провело в кратки срокове и с твърде малка група хора. „Броят на изследваните лица е сравнително малък, а за този кратък период от време основните медицински показатели – като телесно тегло или кръвни стойности няма как да се повлияят съществено“, казва д-р Щефан Кабиш, лекар от Катедрата по ендокринология в “Шарите” в Берлин.

Освен това за изследването са били подбрани само хора, които не са имали симптоми, типични за затлъстяването: „Участниците не са имали никакви метаболитни заболявания, като високо кръвно налягане или диабет. Поради това клинично значими подобрения в обмяната на веществата едва ли могат да се измерят, но и евентуални влошавания в рамките на осем седмици също няма как да се очакват.“

Как микробиомът влияе върху килограмите

Проучването, публикувано в журнала „Nature Communications“, се фокусира основно върху положителните ефекти за микробиома, който влияе върху метаболизма и имунната ни система. Микробиомът на хората с нормално тегло има различен състав от този на хората с наднормено тегло. Той зависи от фактори като наследственост, влияние на околната среда, възрастта и хранителните навици.

Ако променим начина си на хранене и започнем да консумираме повече протеини, фибри, въглехидрати, мазнини или различни хранителни добавки, например, микробиомът също се променя, казва Кабиш. А това може да повлияе на здравето ни. Според диетолога обаче не е доказано, че промененият микробиом води до загуба на тегло: „Поради това е напълно неясно кой компонент какъв ефект е предизвикал. Досега познанията за въздействието на микробиома върху организма се основаваха предимно на изследвания върху животни.

От друга страна, проучванията при хора до голяма степен показват само връзка между микробиома и теглото, но не и това, че тя е причинно-следствена. „Засега може само да се предполага, но не и да се докаже, че ефектите действително са свързани“, казва проф. д-р Кристиан Зина, директор на Института по хранене към университетската клиника в Шлезвиг-Холщайн.

Протеините са важни за всяка диета

Въпреки това новото проучване е интересно: участниците в него са отслабнали по различен начин от обичайния – именно поради високата консумация на протеини. „В повечето предишни проучвания интервалното хранене довеждаше до загуба на тегло, която обаче невинаги е била положителна. Ставаше например ясно, че в някои случаи намаляването на теглото е свързано със значителна загуба на мускулна маса, вместо на мастна. В новото проучване обаче това не е така – изследваните лица са загубили тегло – най-вече за сметка на натрупаните мазнини“, казва д-р Щефан Кабиш от болница “Шарите” в Берлин.

По какъв точно механизъм е станало това – не е напълно ясно, казва лекарят. Най-вероятната причина е високото съдържание на протеини, а не интервалното хранене, обяснява експертът. „Високопротеиновото интервално хранене изглежда кара хората да се чувстват по-сити, отколкото при сравнителната диета със същия прием на калории.”

Протеини се съдържат не само в месото, рибата, млечните продукти и яйцата. Бобовите култури като леща и боб или нахут и грах, ядките, соевите продукти, елдата и киноата също имат много високо съдържание на протеини.

Автор: Александър Фройнд

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето