За жени: Кардиолог сподели ценни съвети за предпазване от инфаркт

14 юни 2024 15:49  |  Здраве

Подобно на мъжете, най-типичният признак на сърдечен удар при жени е болка, натиск или дискомфорт в гърдите, които или продължават за продължителен период от време, или се появяват и изчезват. Въпреки това, особено при жените, дискомфортът в гърдите често не е най-видният симптом или дори най-тежкият.

В интервю за HT Lifestyle, д-р Раджеш Бхат У, доцент и старши интервенционален кардиолог в болница KMC в Мангалор, сподели, “Жените често съобщават за болката от сърдечен удар като стягане или натиск. Освен това болката в гърдите не винаги е признак на инфаркт. Симптомите на инфаркт, несвързани с гръдна болка, са по-чести при жените, отколкото при мъжете.”

Според него тези симптоми включват:

• Дискомфорт във врата, челюстта, раменете, горната част на гърба или горната част на корема (корема)
• Недостиг на въздух
• Болка в едната или двете ръце
• Гадене или повръщане
• Изпотяване
• Замаяност или световъртеж
• Необичайна умора
• Киселини (лошо храносмилане)

В сравнение със силната болка в гърдите, която често е свързана със сърдечни удари, д-р Раджеш Бхат У разкри, че тези симптоми може да са по-малко очевидни и по-неясни. Той каза: „Това може да се дължи на факта, че жените са по-склонни от мъжете да имат запушвания както в големите, така и в малките артерии, които захранват сърцето с кръв, състояние, известно като коронарна микроваскуларна болест или сърдечна болест на малките съдове. В сравнение с мъжете, жените са склонни да имат симптоми по-често, когато почиват или дори когато спят, емоционалният стрес може да играе роля в отключването на симптомите на инфаркт при жените.”

Сърдечният експерт добави: „Жените може да получат диагноза сърдечно заболяване по-рядко от мъжете, тъй като симптомите на сърдечен удар могат да се различават при жените от мъжете. Когато няма значително артериално запушване, жените са по-склонни от мъжете да получат инфаркт (необструктивна коронарна артериална болест).”

Лечение на сърдечни заболявания при жени

Д-р Раджеш Бхат У каза: “Лечението на сърдечните заболявания като цяло е еднакво за мъжете и жените. Лекарства, ангиопластика и стентиране или коронарен байпас са някои от опциите.”

Мъжете и жените се справят със сърдечните заболявания по различен начин, като някои забележителни разлики са:

Мъжете и жените се справят със сърдечните заболявания по различен начин, като за жените е по-вероятно от мъжете да избегнат бъдещи инфаркти, като приемат статини и аспирин. Проучванията обаче показват, че ползите са сходни и в двете групи.
Жените са по-малко склонни да имат коронарен байпас, отколкото мъжете, може би защото жените имат по-малко обструктивно заболяване или по-малки артерии с повече заболявания на малките съдове.
Възстановяването на сърдечните заболявания и цялостното здраве могат да бъдат подобрени чрез сърдечна рехабилитация. Но в сравнение с мъжете, жените са по-малко склонни да получат направление за сърдечна рехабилитация.

Подчертавайки, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) при жените са недостатъчно признати и недостатъчно лекувани в клиничната практика поради много причини, д-р Раджеш Бхат У заяви, че има нужда от осведоменост относно ССЗ сред жените, тъй като естествената история на ССЗ е различна при жените отколкото при мъжете. Той посочи:

„Жените са защитени от ССЗ благодарение на естрогена, но след менопаузата рискът е по-висок от този при мъжете. Информираността и добрите инструменти за диагностика са необходими за оценка на различните аспекти & за ранно откриване на ССЗ при жените. Управлението на рисковите фактори и оптималното лечение на основните заболявания могат да намалят риска от ССЗ при жените.”

Превантивни мерки, които жените могат да предприемат

Довеждайки експертния си опит до същото, д-р Сричандран, старши консултант – Интервенционален кардиолог, отдел по кардиология в MGM Healthcare в Ченай, увери: „Има няколко проактивни стъпки, които жените могат да предприемат, за да защитят здравето на сърцето си и да увеличат шансовете си за по-дълъг и по-здравословен живот. Редовните здравни прегледи са едни от най-важните за предотвратяване на сърдечни заболявания. Те се отнасят главно до кръвното налягане, нивата на холестерола и анализират цялостното сърдечно-съдово здраве.”

Той предложи: “Полезната за сърцето диета е един от ключовите фактори за поддържане на здравето. Здравословната диета набляга на важността на консумацията на плодове и зеленчуци. Ограничаването на наситени мазнини, холестерол, натрий и добавени захари ще поддържат тялото физически здраво. Редовните упражнения са революционен спасител за превенция на сърдечни заболявания. Жените трябва да участват в поне 50 минути кардио дейности с умерена интензивност или 25 минути активност с интензивна интензивност на седмица.”

Д-р Сричандран заключи, “Физическата активност не само помага за контролиране на теглото, но също така подобрява сърдечната функция, понижава кръвното налягане и повишава общото благосъстояние. Консумацията на тютюн и алкохол значително повишават риска от сърдечни заболявания или инфаркти. Може също така да доведе до увреждане на кръвните клетки, повишаване на кръвното налягане, намаляване на притока на кислород в тялото.”

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето