9 храни с повече протеини от яйцата

18 юни 2024 12:49  |  Здраве
9 храни с повече протеини от яйцата

Въпреки факта, че яйчният белтък е почти универсален – евтин, достъпен, лесен за приготвяне, яйцата не са единствената високопротеинова храна. Съществуват редица неочевидни, но също така достъпни и прости храни, които имат дори повече протеин от яйцата.

Нахут

В 100 грама сварен нахут има приблизително 7,3 г протеини

Този бобов продукт е истинска суперхрана за отслабване. Богат на хранителни вещества, предпазващ червата, съдържащ противовъзпалителни разтворими фибри, нахутът е ключов за поддържането на плосък корем. Той засища, бори се с внезапните пристъпи на глад, като освобождава потискащ апетита хормон, наречен холецистокинин. От него могат да се приготвят огромно разнообразие от различни, вкусни ястия – и това не е само хумус.

Моцарела и чедър

Сирената са чудесен източник на протеини. Тези видове сирена съдържат съответно 6,3 и 6,5 грама протеини на 100 г. Те са не само чудесен източник на засищащи протеини, но и богати на здравословни мазнини, калций и витамин D, които помагат за поддържане на здравината на костите в напреднала възраст.

Боб

7,6 г протеини на 100 г готов продукт

Първо, бобът е невероятен източник на фибри. Цели 14 г на 100 г – колкото три порции овесени ядки. Само поради тази причина тези бобови растения могат да се считат за ефективно хапче за контрол на кръвната захар, тъй като уникалните им фибри от устойчиво нишесте се усвояват по-дълго, което ги прави въглехидрати с много нисък гликемичен индекс. Това помага да се предотвратят скоковете на кръвната захар. Едно скорошно проучване показва, че при диабетиците, които в продължение на 3 месеца са изяждали по една порция боб всеки ден, е имало качествено подобрение на кръвната захар, холестерола и дори на телесното тегло на гладно в сравнение с групата, която е изяждала по една чаша пълнозърнести продукти със същото съдържание на фибри.

Фъстъци и фъстъчена паста

7 g протеини на порция (30 g) ядки/ 8 g протеин на порция (2 супени лъжици) паста

Две супени лъжици фъстъчена паста (без захар или други добавки), намазани върху филийка пълнозърнест хляб или добавени към овесена каша, ще осигурят здравословна доза изграждащи мускулите протеини и полезни мазнини. Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на фъстъци може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и коронарна болест на сърцето – най-разпространения вид сърдечно заболяване.

Киноа

8 g на 100 g

Това зърно съдържа уникален „пълноценен“ протеин, което означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини, включително укрепващия мускулите L-аргинин, което е впечатляващо постижение за източник на протеин на растителна основа. Киноата съдържа и голяма доза полезни за сърцето ненаситени мазнини, а освен това е чудесен източник на фибри, които ви помагат да се чувствате сити за по-дълго време. Опитайте да добавите киноа към салати, бобови или зеленчукови ястия, за да създадете добре балансирано хранене.

Пълнозърнест хляб

8 г на порция (2 филийки)

Не всички филии хляб са рафинирани бели въглехидратни бомби, които водят до увеличаване на теглото, пише actualno.com. Пълнозърнестият хляб съдържа витамин В, който предпазва мозъка, фолиева киселина и полезни зърнени храни и семена. Тиквени семки 9 г на порция (около 30 г). Тиквените семки съдържат повишаващи енергията магнезий, фосфор и цинк. Те също така помагат на кожата ви да сияе. Кожните клетки се нуждаят от цинк, за да произвеждат протеини, които възстановяват увредените тъкани и регенерират нови. Добавяйте семена към салати, овесена каша или ги яжте сурови.

Червено месо

Протеини на 100 г месо: 19-31 г (говеждо); 23-25 г (свинско); 8,6 г (3 резена бекон)

Червеното месо е един от традиционните източници на белтъчини, освен яйцата. Потърсете говеждо месо, хранено с трева – то е по-хранително от традиционно храненото си събратче.

Кисело мляко с масленост

2% Протеин на порция (200 г) – 20 г

Освен че засища, киселото мляко е и един от най-добрите източници на полезни за червата пробиотици. Проучванията показват, че пробиотици като тези, които се съдържат в киселото мляко, помагат на жени със затлъстяване да отслабнат почти два пъти повече в сравнение с тези, които не са консумирали пробиотици. Но, както може би разбирате, не всяко кисело мляко е еднакво полезно. Избягвайте нискомаслените и обезмаслените продукти, които са лишени от хранителни вещества и засищащи, както и ароматизираните кисели млека, които могат да съдържат почти толкова захар, колкото един пълномаслен десерт.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето