Недостигът на кислород и стресът у бременната превръщат бебето в закоравял пушач

20 юни 2024 20:49  |  Здраве

Учени от Санкт Петербург установиха, че феталната хипоксия в комбинация със стреса на майката може да причини на плода никотинова зависимост в зряла възраст, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Санкт Петербургския държавен университет.

Учените провели експерименти върху плъхове и били първите в света, които установили как липсата на кислород и стресът на майката по време на бременност влияят върху развитието на мозъка на плода. Изследването показа, че феталната хипоксия в комбинация със стреса, причинен от това при майката, може да доведе до никотинова зависимост при детето в зряла възраст.

Феталната хипоксия е състояние, при което на ембриона липсва кислород, което се отразява негативно на неговото развитие. По правило това състояние е придружено от стресова реакция на тялото на майката. Последствията от хипоксията се проявяват в ранна детска възраст като нарушение на физическото, емоционалното и умственото развитие на детето, а също така продължават и могат да се влошат с възрастта.

Мозъците на гризачите и хората са сходни, така че обект на изследването са били женски плъхове и тяхното потомство. Учените създали фетална хипоксия по два начина: хирургически и естествено. За да се създаде системна хипоксия на майката и плода по време на бременност, плъховете периодично се поставят в барокамера с недостиг на кислород.

След две седмици консумация на никотин, плъхове, които са били изложени на пренатална хипоксия в комбинация със стрес на майката, за разлика от контролните плъхове, развиват синдром на абстиненция или абстиненция. Така плъховете са изпитали стрес, свързан със спирането на употребата на никотин. Като част от проучването учените също така са тествали скоростта на реакцията на плъховете към акустичния рефлекс на стрес. Плъховете, изложени на хипоксия преди раждането, реагират по-бавно на остър звук, за разлика от контролната група животни. В същото време, под въздействието на никотина, скоростта на реакцията на изследваните плъхове се нормализира, като става сравнима с контролната група. Освен това учените отбелязват, че феталната хипоксия без хормонален стресов отговор на майката не причинява нито нарушения в скоростта на реакцията, нито склонност към пристрастяване към никотина в зряла възраст.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето