Кои диети са опасни за здравето?

21 юни 2024 13:49  |  Здраве

В опитите да придобием извивките на идеалното тяло сме готови да пробваме всякакви диети, често без да мислим за последствията. Но експериментите върху собственото си тяло не са препоръчителни.

MarieClaire са събрали няколко диети, които е най-добре въобще да не започвате.

Сладка диета

Смята се, че можете да влезете във форма, ако ядете изключително много сладко в продължение на седем дни – сладкиши, шоколад, заедно с черно кафе. Вярно, на ден не можете да надвишите 100 грама от любимите си лакомства. Изглежда мечта, а не диета.

Но тук е въпросът – готов ли е организмът ни за такъв удар в стомаха? Сладкото наистина задоволява глада, но поради твърде резки промени в глюкозата, натоварването на стомаха ни се увеличава няколко пъти.

В най-добрия случай се отървавате със силни киселини, а в най-лошия очаквайте главоболие, срив и разстройство във функционирането на храносмилателните ензими.

С помощта на такава диета е напълно възможно да отслабнете, въпреки че с нея работоспособността изчезва доста бързо. Да не говорим колко ще навредите на зъбите си, особено хората със слаб емайл.

Протеинова диета

Всички знаят, че наднорменото тегло се насърчава от излишните въглехидрати в тялото. Съответно, в преследване на идеална фигура, ние се стремим да се освободим от така наречените препятствия.

При тази диета има строги ограничения на консумацията на зеленчуци, плодове и други продукти, които са необходими за поддържане на нормалното функциониране на стомаха. В по-голямата си част месото и рибата остават в диетата. Какъв е проблемът?

Излишъкът от протеин е много стресиращ за бъбреците, което може да доведе до образуване на камъни в тях. Но основният проблем е, че с неестествена трансформация на протеин във въглехидрати (тялото, за разлика от вас, не може да живее без тях) се получават още няколко токсични странични продукти на метаболизма.

Поради тази причина ще се почувствате уморени, главата ви ще боли, цветът на кожата ви ще се промени и метаболизмът ви ще бъде нарушен. Освен това, сред учените съществува мнение, че жените, които са на протеинова диета, са най-често засегнати от безплодие.

Течна диета

Основното в такава диета е да ядете само течни храни в рамките на един месец. Те могат да бъдат всякакви – от супа до млечни шейкове, пише zdrave.to. Всичко е наред, ако сте готови да кажете „здравей“ на метаболитните нарушения и гастрита. Стомахът на възрастен човек не е пригоден да приема смляна храна, тъй като парченца храна и фибри активират ензимите, процесът на дъвчене отделя слюнка и стартира процеса на храносмилане.

По този начин, първо, не можете да избегнете сериозно нараняване на лигавицата и второ, поради общия стрес, причинен от неправилното функциониране на стомаха, рискувате да качите два пъти повече тегло, отколкото губите.

Монодиета

Тази диета включва ядене само на един продукт за дълго време – например за около седмица ще трябва да ядете само елда. Разбира се, ако имате ден без храна или само на ябълки – няма да има вреда за тялото, напротив, само ще подобрите храносмилателната система.

Да имате дни на глад – това е напълно приемлива норма, но не забравяйте, че диетата продължава повече от един ден и през това време тялото ви претърпява значителни промени и то не за по-добро.

По правило с тази диета имате всички шансове да си създадете проблеми с храносмилането и поради липса на необходими хранителни компоненти – като цяло ще имате метаболитно разстройство. Например с цитрусови диети, плодовите киселини дразнят стените на стомаха и червата, причинявайки развитието на гастрит или колит.

Диета с хапчета

Най-опасният и непредсказуем вид диета. И въпреки че вече сме много по-грамотни от преди 20 или дори 10 години, чудотворните хапчета не съществуват. Дори и да сте абсолютно здрави и всичко е в ред с метаболизма, просто е невъзможно да загубите, както обещава рекламата, двадесет килограма за седмица.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето