Лекарства за ХИВ се изпитват върху пациенти с мозъчни тумори, за които няма лечение

21 юни 2024 14:49  |  Здраве
Лекарства за ХИВ се изпитват върху пациенти с мозъчни тумори, за които няма лечение

Лекарства за лечение на ХИВ се изпробват за първи път при хора с множествени мозъчни тумори, за които в момента няма лечение, съобщава ДПА.

Учените смятат, че вече одобрените лекарства ритонавир и лопинавир могат да намалят туморите при хора с неврофиброматоза 2 (NF2) – генетично заболяване, което причинява разрастване на тумори по нервите. Въпреки че обикновено не е раково заболяване, NF2 може да причини симптоми като загуба на равновесие, загуба на слуха, която постепенно се влошава с времето, и звънене в ушите.

Ако туморите растат в главния или гръбначния мозък или по нервите на ръцете и краката, хората могат да страдат от слабост на крайниците и постоянно главоболие.

Новото клинично изпитване върху 12 души, ръководено от професор Оливър Ханеман от Центъра за изследване на мозъчните тумори към Университета в Плимут, ще се основава на лабораторни изследвания, които показват, че лекарствата за ХИВ и СПИН могат да забавят и свият NF2 туморите.

Предишни изследвания показаха, че лекарствата могат да се използват и при други видове мозъчни тумори, пише БТА.

За NF2, от който страда един на 25 000 до 40 000 души, в момента не съществува друго лечение освен операция.

Професор Ханеман обясни: „Това може да бъде първата стъпка към системно лечение на тумори, свързани с NF2, както при пациенти, които са наследили NF2 и са развили множествени тумори, така и при пациенти, които имат единична NF2 мутация и в резултат на това са развили тумор. Ако резултатите са положителни и изследването прерасне в по-голямо клинично изпитване, това ще бъде най-значимата промяна за пациентите с това заболяване, за които досега няма ефективно лечение“.

По време на предстоящото едногодишно проучване пациентите ще преминат през биопсия на тумора и кръвен тест, преди да получат 30-дневно лечение с двете лекарства. След това ще им бъде направена още една биопсия и кръвен тест, за да се види дали лекарствата са успели да навлязат в туморните клетки и да свият туморите.

Джейн Суини, на 57 г., от Мевагиси, Корнуол, е диагностицирана с NF2 през 1996 г. Тя има 12 тумора, които растат в мозъка ѝ, и е претърпяла пет операции за отстраняване на тумори от мозъка, ухото и глезена.

Суини каза: „Новото изпитание е изключително вълнуващо – всеки напредък в подобряването на живота на хората е великолепен. За мен лечението на NF2 идва твърде късно, но съм изключително горда, че бях поканена в проучването, където видях лично колко всеотдайно екипът иска да помогне на хората с това заболяване. Ако успеем да намерим ефективно лекарство за пациентите, които са диагностицирани наскоро, това би било фантастично. За мен загубата на слуха е най-лошото нещо при NF2, защото е много изолиращо и разочароващо“.

Суини преминава 15-месечна химиотерапия и операция с гама нож, при която в главата ѝ се поставят болезнени инжекции. „Намирането на по-добри и по-щадящи начини за лечение на болестта е много важно“, казва тя.

В половината от всички случаи на NF2 дефектният ген се предава от родител на дете. Ако майката или бащата имат дефектния ген, има 50% вероятност всяко тяхно дете да развие NF2. В други случаи дефектният ген се развива спонтанно, но не е известно защо това се случва. Повечето хора с NF2 в крайна сметка развиват значителна загуба на слуха и състоянието им се влошава с течение на времето.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето