Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве

24 юни 2024 13:49  |  Здраве
Учени: Психическата стабилност зависи от чревното здраве

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са доказали, че хората, които се отличават с висока степен на устойчивост спрямо стрес, трябва да благодарят за това на бактериите в червата си, съобщава ЮПИ.

В новото проучване са разгледани паралелно мозъците и чревните микробиоми на хора, които се справят ефективно с различни видове стрес, включително социална изолация и дискриминация. Тези индивиди приемали положително промените и следвали стриктно инстинктите си, пише БТА.

Учените поясняват, че от своя страна намирането на начини за преборване на стреса помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет.

“Ако можем да определим как изглеждат здравият устойчив мозък и чревна флора, тогава можем да разработим целенасочени интервенции в тези области, за да намалим стреса”, казва научният ръководител на изследването Арпана Гупта, съдиректор на Центъра за микробиоми “Гудман-Лускин” в Калифорнийския университет.

За целите на проучването екипът на Гупта анкетира 116 души относно тяхната психична устойчивост и ги разделя на две групи – едната е с висока устойчивост, а другата – с ниска. Участниците са дали проби за лабораторни изследвания и са се подложили на магнитно-резонансно сканиране на мозъка.

Проучването установило, че хората с висока психична устойчивост са имали мозъчна активност в области, свързани с емоционалната регулация и по-добри мисловни умения, отколкото групата с ниска устойчивост.

“Когато сме подложени на стрес, често преминаваме към възбудена реакция от типа „борба или бягство”, а това влошава мозъчната координация“, казва Гупта в съобщение за медиите на Калифорнийския университет.

“Установено е, че високоустойчивите индивиди в проучването са по-добри в регулирането на емоциите си, по-малко склонни да изпадат в паника и запазват по-добре психичния си баланс“, добавя научната сътрудничка Дезире Делгадило, постдокторант в UCLA.

Обаче в допълнение към мозъчните разлики, нещо уникално се е случвало и в червата на психично устойчивите индивиди. Техните чревни микроби започвали да отделят химически вещества и да проявяват специфична генна активност, блокирайки чревната пропускливост и създавайки силна чревна бариера. Тази реакция на чревната флора била същата като при леко чревно възпаление, наречено “синдром на пропускливите черва”. При него се нарушава способността на организма да усвоява необходимите хранителни вещества и да блокира токсините.

Изследователите били изненадани да открият тези микробиомни изменения при силно устойчивите участници. “Оказва се, че устойчивостта към стресови фактори наистина е феномен на цялото тяло, който засяга не само мозъка, но и микробиома и метаболитите, които той произвежда”, обяснява Гупта.

Констатациите са публикувани в списание Nature Mental Health. Следващата стъпка е да се проучи дали интервенция за повишаване на устойчивостта ще промени активността в мозъка и червата.

“Бихме могли да разработим лечебни методи, насочени както към мозъка, така и към червата, които един ден ще предотвратяват цялостно болестите“, обобщава Гупта.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето