Минералите, които регулират нивата на кортизол

25 юни 2024 16:49  |  Здраве
Минералите, които регулират нивата на кортизол

Хроничният стрес може да доведе до минерален дефицит.

„Този недостиг може да наруши функцията на невротрансмитерите и да причини остра криза на HPA (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза), намалявайки способността ни да се справяме със стреса,“ пише диетологът Марина Райт.

Ето кои са минералите, които трябва да включим в ежедневната си диета, за да победим стреса със здравословно хранене.

Магнезий: Ефектът на магнезия върху HPA оста помага за повлияване на регулирането на кортизола. Хранителни продукти като тъмен шоколад, зеленолистни зеленчуци, авокадо, банани и кашу трябва да бъдат включени в ежедневната диета.
Цинк: Цинкът подпомага функцията на невротрансмитерите, като по този начин насърчава стабилното настроение и подобрява мозъчната функция. Цинкът се съдържа в изобилие в хранителни продукти като стриди, слънчогледови семки, тиквени семки и леща.
Селен: Този минерал помага за защита на тялото от оксидативен стрес. Освен това помага за регулиране на реакциите на стрес, като поддържа функцията на щитовидната жлеза.
Калий: Калият, който се съдържа в бананите помага за регулирането на нивата на натрий в тялото, което е от решаващо значение за поддържане на здравословно кръвно налягане.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето