Колко опасни са свръхпреработените храни?

27 юни 2024 16:49  |  Здраве
Колко опасни са свръхпреработените храни?

Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене „навсякъде по света„, въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

„Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета, въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания“, каза Монтейро пред „Гардиън“ преди конференцията в Сао Пауло.

„СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет“, посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ, като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или от райони в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари най-мащабният преглед от този вид в света установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето