С малко дете на море – мисията възможна

28 юни 2024 09:49  |  Здраве
С малко дете на море – мисията възможна

Лятото е тук и мечтата за морска ваканция, безгрижни крайбрежни разходки със семейството и пълноценна почивка, е все по-реална. Много родители с малки деца обаче се притесняват, когато предприемат подобно пътуване, особено през първите 2-3 години, дори и по-късно след появата на детето. Специалистите пък са на мнение, че след втория месец няма проблем да пътувате с най-новия член на семейството. В този период бебетата получават първите си ваксинации, което ги прави по-устойчиви към различни инфекции, а с помощта на правилните добавки за подпомагане на чревната флора, като BioGaiа® Protectis капки, може да бъдете далеч по-спокойни. Разбира се, всяко дете е индивидуално и ако имате някакви тревоги, е препоръчително да се посъветвате с наблюдаващия педиатър на детето.

Първата асоциация за ваканция с малко дете, обикновено е свързана с редица притеснения като как ще се организира далечно пътуване или пък страх, че най-малкият член на семейството може да се разболее. Дълго търсите подходящо и за малки деца място за отсядане, изготвяте безкрайни списъци с това какво е необходимо да се вземе и накрая неизменно се стига до предизвикателството как да съберете всичко в багажника.

В действителност, морската ваканция с малки деца е нещо чудесно. Смяната на обстановката и звукът на вълните ще се отразят релаксиращо на всеки член от семейството. Ключовият момент е да предвидите някои основни неща и да последвате практичните съвети, които сме събрали в кратък наръчник.

Адаптация и режим

Трябва да имате предвид, че няма как от колата или самолета да отидете директно на плажа. Да, вие може и да сте го правили преди, но вашето дете е все още крехко и на него определено му трябва време за адаптация към новото място, хора, климат и евентуално към промяната в часовата зона, ако дестинацията е по-далечна. Съветът на специалистите е това да стане по-скоро на втория ден след като сте пристигнали. Така ще дадете на детето време да навакса съня си и да свикне със средата, което ще направи и вашето прекарване по-спокойно. Така ще успеете и да подредите багажа по най-удобния за вас начин.

Предпазване от инфекции

Всички знаем, че с радостта от настъпващото лято неизменно идват и притесненията ни от предстоящата среща с летните вируси. Най-уязвими в това отношение са бебетата и малките деца. Добрата новина е, че има как да им помогнете с иновативни и чисти продукти като пробиотика BioGaiа® Protectis капки, подходящ за бебета още от раждането и за малки деца до 3 години. Капките имат благоприятен ефект върху чревното здраве и подпомагат укрепването на имунитета, както и облекчават коликите при новородените. Изключително лесни са за прием, както от бебета, така и от малки деца, които не могат да приемат таблетки. Могат и безпроблемно да се добавят към храната или млякото, тъй като нямат вкус и мирис.

В грижата за чревната микрофлора и подкрепата на имунитета на останалите в семейството по време на лятната почивка, на помощ идват BioGaiа® Protectis таблетки за дъвчене с вкус на ягода. Те са напълно натурални, като съдържащите се в тях полезни бактерии са били открити и изолирани първо в майчината кърма.

Време на плажа

Специалистите съветват да се избягва посещението на плаж с малко дете през най-топлите часове на деня. Най-добре е да сте на брега рано сутрин и да постоите до 11.00 ч. или да посетите плажа след 16.00 ч., когато вече слънцето не е толкова парещо, а лъчите изгарящи. Другото голямо предимство е, че в тези часове ще намерите по-лесно свободно място на пясъка.

Важно е да знаете, че при малките деца механизмите на терморегулация все още не са достатъчно развити. Също така плътността на потните им жлези е няколко пъти по-висока, отколкото при възрастните, тъй като телесната им повърхност е много по-малка. За да избегнете прегряване на плажа е добре да съблечете, колкото се може повече детето. Ако температурите са над 26 градуса е добре детето да пие по-често вода и би било чудесно в нея да добавите малко лимонов сок.

Задължителен атрибут е слънцезащитният крем. Независимо, че на децата им е позволено да правят слънчеви бани само под чадър, т.е. не се препоръчва излагане на силна пряка слънчева светлина, то кремът с най-висок фактор не бива да се пропуска. Най-ефективно е да се нанесе върху кожата 20-30 минути преди да отидете на плажа и да го мажете повторно след всяко излизане от водата.

Ако планирате да вземете бебешката количка на плажа или само коша от нея, за да осигурите място за дрямка на бебето, то не забравяйте да вземете мрежа срещу насекоми. Тя е особено важна, за да го предпазите от ухапване от комари и други характерни за морските райони насекоми.

И колкото и да се изкушавате да дремнете и вие на фона на морските вълни, не забравяйте, че децата изискват непрекъснато наблюдение. Трябва да бъдете внимателни за редица неща, като се започне от яденето на пясък, мине се през събирането на различни боклуци по брега, до влизането в морето самостоятелно.

В заключение

Следвайки изброените съвети може да имате едно незабравимо и безгрижно лято. Затова смело стягайте багажа за морето, дайте си време за планиране на пътуването и се настройте положително. Грижата за здравето на цялото семейство по време на лятната морска ваканция има своите специфики и вече знаем, че ако подкрепим чревната флора и имунитета с продуктите BioGaiа® Protectis, ще се радваме на повече детски усмивки и безгрижни дни на плажа.

‘Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; ; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020;

BGA-article-children-sea-vacation-EWO-BG-01615

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето