Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб

28 юни 2024 14:49  |  Здраве
Стъпалата издават скрити проблеми с черния дроб

„Призоваваме хората да проверяват долната част на стъпалата си за симптом на чернодробно заболяване, който лесно може да бъде сбъркан с нещо друго. Състоянието на кожата на долната част на стъпалата ви може да ви каже много за вашето здраве“, казва д-р Минди Пелц.

Въпреки че загрубялата кожа на стъпалата не е необичайна и може да се дължи само на недостиг на витамини или носене на зле подбрани обувки, тя може да бъде причинена от нещо по-сериозно. В новия епизод на популярното подкаст предаване Diary Of A CEO (Дневникът на изпълнителния директор) д-р Пелц казва, че сухата и напукана кожа може да е предупредителен знак за чернодробно заболяване.

В разговор с водещия на подкаста Стивън Бартлет, експертът по женско благополучие казва, че ако забележите суха и напукана кожа на краката си, може да искате да говорите с вашия лекар.

Тя добави: „Сухата и напукана кожа показва, че не получавате правилно кръвообращение до краката си. Така че може да се окаже, че черният дроб не се справя добре с детоксикацията и извеждането на токсините… Кръвообращението ви не достига свободно до долната част на стъпалата.“

Функцията на черния дроб може да се раздели на четири основни категории, включително храносмилане, почистване на кръвта, поддържане на имунната система и съсирване на кръвта. Предупредителните признаци за чернодробно увреждане или недостатъчност често се появяват, когато черният дроб не е в състояние да изпълнява функциите си, въпреки че симптомите могат да се различават при отделните индивиди.

Лицата, които имат хронично чернодробно заболяване, могат да страдат от сърбеж, като той може да засегне само една част от тялото ви, например краката, или цялото ви тяло.

Засегнатата кожа може да изглежда зачервена, грапава, с подутини или пукнатини. Чесането на тези области обикновено не носи облекчение, а сърбежът има тенденция да се засилва през нощта, което води до нарушаване на съня.

Сухите и напукани пети обаче могат да бъдат и признак, че имате недостиг на витамин В3 или омега-3. Това е така, защото черният дроб произвежда жлъчка, а именно тя помага на организма да разгражда и усвоява мастноразтворимите витамини и хранителни вещества.

Ако обаче черният ви дроб не функционира достатъчно добре, той трудно произвежда необходимото количество жлъчка, за да извлече витамините и хранителните вещества. Недостигът на витамин В3 може да причини и пелагра, чиито симптоми включват диария, дерматит и деменция.

Силната суха кожа може да се дължи на цироза. Тя може да бъде причинена от неспособността на черния дроб да метаболизира витамин А, който е изключително важен хранителен елемент за поддържане здравето на кожата. Проучване от 2021 г., включващо 125 участници, диагностицирани с цироза, разкрива, че 93,5% от тях са имали недостиг на витамин А.

Други симптоми на лошо състояние на черния дроб включват жълтеница, която представлява пожълтяване на очите и кожата, подути крака, задържане на течности около средата, внезапна промяна в теглото, зачервени длани и намалена мозъчна функция.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase


Още от Светът на здравето