Видеорепортаж: До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа

Публикувано преди 11 години  |  Видео, Интервю, Общество

До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб.

На заседанието бяха обсъдени спешни мерки за овладяване на ситуацията с бежанската вълна. Една от мерките е разкриването на център в Елхово. В него първоначално ще могат да бъдат настанявани до 150 души, като капацитетът може да достигне до 300.

В Елхово задържаните ще престояват от 3 до 5 дни и след това ще бъдат изпращани във вътрешността на страната в затворени бежански центрове.

Разпределителния център в Елхово ще бъде от затворен тип и неговите обитатели няма да имат право да го напускат. Помощното училище интернат в Елхово ще продължи своята работа както до сега. Това отговори Министър Йовчев на въпрос зададен от ElhovoNews.info относно притесненията на гражданите в град Елхово.

“Училището интернат ще остане и ще функционира. Ще използваме тази постройка, която в момента не се ползва, като същевременно ще се вземат всички необходими мерки за това, че хора, които са настанени там няма да излизат извън района. Това ще е място от закрит тип, където ще бъдат оформени документите на бежанците. Така, че от гледна точка на сигурността на гражданите в Елхово нямаме никакви притеснения.”

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в заседанието, обяви, че ще препоръча на районните прокуратури в Елхово и Свиленград да обръщат конкретно внимание на всеки отделен случай, тъй като в момента всички нелегални имигранти се съдят като нарушители на държавната граница, без оглед на мотивите за влизането в страната ни. Освен това той препоръча по-засилена дейност на Държавната агенция на бежанците.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев допълни, че в момента се търсят още 2000 места за настаняване на бежанци, но ситуацията в страната става все по-трудна и все по-трудно ще могат да бъдат осигурявани такива места.

По-късно бе посетен и бъдещият разпределителен център в помощното училище интернат в град Елхово. Там заедно с министър Цветин Йовчев бе и Роланд Вейл – представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН, кметът на Община Елхово Петър Киров, Атанас Мерджанов – Народен представител, както и директорката на ПУИ “Н.Й. Вапцаров” – Снежана Връцова.


Статията е публикувана на 17 септември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА