Видео и снимки: Арт творецът Петя Христова – получи покана от немската галерия Бьохнер в град Манхайм

Публикувано преди 11 години  |  Видео, Интервю, Общество, Снимки

IMG_6921Арт творецът Петя Христова – бе сред седемнадесетте автора, които бяха поканени от немската галерия Бьохнер в град Манхайм и единствената представителка от България сред артистите, на които са се спрели ръководителите на известната немска галерия. Там Петя Христова е представила 10 нейни скулптури, които е изработила тук в нейното ателие в град Елхово. В изложбата в Германия са взели участие автори от Франция, Косово, Белгия, Холандия, Австрия и разбира се държавата домакин.

Галерия Бьохнер е създадена през 1995 година под името Галерия А1 в Хайделберг. По-късно през 1996 година се мести в сграда в град Майнхам и е преименувана на името на нейният художествен ръководител Клаус-Петер Бьохнер-Фери, което име носи и до днес. Галерия Бьохнер организира два пъти годишно голяма съвместна изложба с творци от местни и международни автори с акцент върху живопис и скулптури.

Освен участието в изложбата в Германия, Петя е участвала в редица изложби в Македония, Албания и Косово, където тя е взела участие четири пъти и към днешна дата има получена покана за пети пореден път в международния арт фестивал в град Теранда – Република Косово. В близката до България страна, тя е и работила с групи деца на около 10 години, както и с деца в тинейджърска възраст, където основен акцент е била изработката на всичко от хартия от облекла до декупаж (изготвяне на колаж или хартиена апликация).

Най-голяма обич и почит като автор, тя получава именно от град Теранда – Косово, където е гостувала многократно. Когато разказва за Теранда, тя говори с умиление от факта, че там живеят хора с големи сърца. „Явно трябва да преживеем една война за да се отнасяме един към друг като тях“ – сподели философски Петя с нас и като, че ли в тези думи има много истина. „Тези хора в този град (бел. ред: Блерим Кучи , Мейтим Бутучи, Исмет Сука и Рефки Голопени), създадоха най-големият арт фестивал в Косово, с много усилия, неуморна работа, независимо от препятствията пред тях, с много любов и най-вече любов към изкуството. Направиха невероятни неща не само за техните деца, но и за много артисти от цял свят“.

В България тя може да се похвали с изложба на своите свещи в НДК в София, три изложби в Първомай, три участия на пленер в град Созопол и разбира се участие в художествените пленери организирани от Община Елхово.

Петя Христова не притежава професионално арт образование. Тя е започнала с изработката на интересни неща, които после е подарявала на приятели. През 2007 година, тя решава да се заеме по-професионално с изкуството, като започва да се занимава с изработката на арт свещи. Няколко месеца по-късно решава че студиото, което помещава е твърде голямо за свещи и се захваща с ръчна хартия, колажи и картички. По-късно започва работа и като художник и скулптор. Нейният съпруг е известен творец от Елхово Куман Сталев.

Видеорепортаж:

Снимки:[nggallery id=“1154″]


Статията е публикувана на 19 септември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА