Филм на Елена Йончева излъчен по ТВ7: На граничната бразда

28 октомври 2013 21:10  |  Видео, Криминално

Преди броени дни екип от ТВ7 с журналистът Елена Йончева бе в град Елхово и засне филм за беажанците, който бе излъчен рубриката „Светът на Елена Йончева“ в „Оригиналът“ по TV7. Публикуваме материала без редакторска намеса.

 
Няма какво да спре бежанците по пътя им към България. Причината – най-проблемният граничен участък за охраняване – този край Елхово, още не е снабден със специалните камери за наблюдение, които да предават сигнал към координационните центрове и така да се пресича бежанската вълна навреме. Това стана ясно от най-новия филм на Елена Йончева за бежанците, които преминават българо-турската граница, излъчен в рубриката „Светът на Елена Йончева“ в „Оригиналът“ по TV7.

Камери за наблюдение ще бъдат монтирани през 2015 г., а дотогава Гранична полиция ще разчита изцяло на патрулите, които са общо десет и работят денонощно, за да охраняват 36-километровата бразда край Елхово, през която минава 80% от потока на бежанци към България. За подготовката на филма си Елена Йончева и нейният екип прекараха 24 часа със служителите на Гранична полиция, за да документират точно как се действа, когато бъде засечена бежанска група. От филма става ясно, че единственият вариант да бъде спрян бежанският поток, е групите да се блокират от турската страна на границата.

Йончева и екипът й успяха да вземат интервюта от няколко бежанци от Сирия и Афганистан веднага след залавянето им. Бегълците разказват как плащат на хора, които организират незаконни канали и ги водят до граничната бразда, показвайки им пътя, по който да преминат през границата. Оказва се, че от турска страна никой не ги спира. Обяснението на турските власти е, че са отзовали голяма част от охраната на българо-турската граница, за да я пренасочат към границата със Сирия.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО