Пълен видео запис: Цветлин Йовчев се похвали с „оптимистични данни” за имигрантския поток към България

Публикувано преди 10 години  |  Видео, Интервю, Криминално, Снимки

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се похвали с „оптимистични данни” за имигрантския поток към България, който през последните дни бележи рязък спад.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев даде добра оценка на работата на граничните полицаи в Елхово, независимо от тежките условия, в които работят. Той допълни, че се работи по осигуряване на палатки и фургони, които да бъдат разположени край граничната бразда, за да могат полицаите да се топлят.

Йовчев беше категоричен че, няма да се откажем от изграждането на преградното съоръжение край границата. То ще бъде готово до края на февруари. Освен това, ще бъдат укрепени черните пътища, така че граничните полицаи да се придвижват по лесно. Йовчев посочи, че данните от последните дни са много оптимистични, като приведе пример, че в четвъртък, над 100 нелегални имигранти не са допуснати да преминат границата.

В предходния ден броят им е бил над 150. Вътрешният министър каза, че няма да има промени в ротацията на граничните полицаи и тя ще остане двуседмична. Министър Йовчев посочи със законодателни промени Държавната агенция по бежанците ще се произнася в изключително кратки срокове и хората, които няма основание да пребивават в страната ни, ще бъдат експулсирани. Той допълни че, към момента около 3 хиляди души, които искат бежански статут, но реално нямат основание за такъв. Освен това ще бъдат прецизирани критериите, по които ще бъдат определяни хуманитарните нужди на нелегалните имигранти.

Първият случай ще бъдат лица, които нямат основание да пребивават страната ни. Те ще бъдат извеждани принудително. Във втория, ще са хора, които имат хуманитарен проблем, и спрямо тях ще бъде предприета бърза процедура и те до месец ще бъдат настанявани в места от открит тип. За всички останали, които искат, но не може да се определи и установи тяхната самоличност, те ще бъдат настанявани в места от закрит тип. За тях Държавната агенция за бежанците ще се произнесе до шест месеца. В Елхово той коментира, че в нощта на протестите категорично не може да се говори за превишаване на правата на полицаите над протестиращите. Той беше категоричен, че няма да допусне да се извършва погром и нахлуване в парламента.


Статията е публикувана на 15 ноември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА