Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Снимки и Видео: Официално приключи проектът „CB PHOTO FOCUS: Красотата на Ямбол и Одрин през погледа на фотографията”

Публикувано преди 10 години  |  Видео, Общество, Снимки

cbСъс заключителна пресконференция официално приключи проектът на Областна администрация Ямбол „CB PHOTO FOCUS: Красотата на Ямбол и Одрин през погледа на фотографията”. Той се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция, в партньорство с Областната дирекция по култура и туризъм на Одрин.

На пресконференцията присъства заместник областният управител Ахмед Мехмедов, фотографите, взели участие в проекта, както и представители на медиите.

Заместник областният управител и ръководител на проекта Иван Иванов представи в подробности извършените дейности и постигнати резултати. „С проекта изпълнихме заложените две основни цели – да се сближат общностите от двете страни на границата и да се популяризира огромното разнообразие от природни, културни и исторически забележителности в областите Ямбол и Одрин”, заяви той.

С голям успех бяха изпълнени предвидените дейности: провеждане на фото семинари, фото пленери и международни изложби в двата съседни града, които предизвикаха интереса на местното население и представителите на различни институции. Отпечатан е фото алманах с избрани снимки, представящи красотата на трансграничния регион, създаден е уебсайт с подробна информация, видео и снимкови материали, както и кратък документален филм на три езика /български, английски и турски/.

В резултат на тези дейности е създадено отлично партньорство между ОА и Дирекцията по култура и туризъм на Одрин, повишен е капацитетът в областта на трансраничното сътрудничество и вече се правят планове за продължаване на културния обмен в бъдеще.

Както и самите фотографи отбелязаха на пресконференцията, един от  най-значимите резултати от проекта е фактът, че фотографски общности в двата региона установиха истинско приятелство помежду си. Те изказаха признателност за добрата организация и надежда, че и занапред ще бъдат включвани в подобни проекти. Град Елхово бе представен от двама фотографи: Николай Стоянов – редактор на ElhovoNews.info и Васил Славков – управител на Туристически информационен център – Елхово.

Не на последно място бе коментиран и друг важен акцент – че Ямбол и Одрин могат да предложат изключително интересни забележителности на местните и чуждестранни туристи, които заслужават да бъдат включени в маршрутите на туристическите компании.

В заключение, заместник областният управител Иван Иванов благодари на фотографите, които със своя талант и умения разкриха красотата на региона, на екипа от страна на двата партньора и на всички, допринесли за изпълнението на проекта. Като финал на пресконференцията всички фотографи получиха за спомен копие от фото алманаха, в който са представени техните снимки, както и ДВД с филма за проекта.

Проектът “CB PHOTO FOCUS” е с продължителност 12 месеца, а финансирането, осигурено чрез Програмата за ТГС е в размер на 90 051 евро.

Снимки: [nggallery id=“1289″]

Видео: „Красотата на Ямбол и Одрин през погледа на фотографията“:


Статията е публикувана на 12 декември 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА