Снимки и видео: За първи път на Йордановден в Елхово – ледено богоявленско хоро

Публикувано преди 10 години  |  Видео, Общество, Снимки

spasitelЗа трета поредна година след дългогодишно прекъсване породено от трагедията в град Елхово през 1996 година се хвърли богоявленския кръст от моста към изхода за село Изгрев. Стотици жители и гости на град Елхово наблюдаваха четиринадесетте смелчаци, които участваха в ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа, който е традиционен за Йорданов ден в българската култура и бит.

При температура на въздуха около 5 градуса, четиринадесетте мераклии се спуснаха да ловят кръста, който бе хвърлен от свещеник Николай Клюнков във водите на реката, а осемнадесет годишния Димитър Чавдаров бе най-съобразителен и бърз и успя да улови богоявленския кръст тази година в Елхово.

Четиринадесетте скочили в ледените води на Тунджа, не бяха единствените. Група мъже и младежи, които наброяваха почти 30 души, бяха облечени в народни носии и след топовния удар на „черешовото топче“ те влязоха във водите на Тунджа и извиха мъжкото хоро, което бе придружено от тъпан и гайда, които също бяха облечени в народни носии.  Друго женско хоро, на момичета облечени също в народни носии се понесе паралелно на брега на река Тунджа, край Елхово, а събитието бе определено от всички присъстващи като вълнуващо и приятно.

Самото хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия проведена в църквата „Св. Димитър” – Елхово, водена от свещениците Николай Клюнков и Николай Станчев, след което в 10:30 часа започна литийното шествие, което продължи до мястото от където бе хвърлен кръста. По традиция всички посетители на църквата „Св. Димитър”си тръгнаха със светена вода, която на Богоявление дарява здраве и добруване.

Награди за всички участници в гмуркането, както и за победителя бяха осигурени от община Елхово и връчени лично от кмета на Община Елхово Петър Киров.

За да се осъществи този празник помогнаха спонсорите – „Зомаш” ООД, ЕТ „Стоян Марчев Георгиев”, „Инсекта 2000” ООД и ДЗЗС „Тракийски строежи”, а от община Елхово изказа своите благодарности към тях.

За сигурността на празника имаше подсигурени екипи от РУП-Елхово, “ПБЗН” в град Елхово, Медицински екипи, както и две лодки във водата.

Видео:

Снимки предоставени от Туристически информационен център – Елхово: [nggallery id=“1327″]


Статията е публикувана на 6 януари 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА