Интервю с инж. Вася Василев – общински съветник в ОбС Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Интервю, Общество

Интервю на ElhovoNews.info с инж. Вася Василев – общински съветник в ОбС Елхово от групата „Коалиция за България“, по повод гражданската иниациатива „За улицата“, както и за проекто-бюджета на община Елхово.

Г-н Василев, както знаете от публикуваните информации в сайта ни през последните дни се проведе гражданска инициативна – автопротест под наслов „За улицата”, какъв е вашият коментар по случая?

Протеста е израз на свободната воля на гражданите, изказ на желанието им да живеят в по- добър град с по- добри улици. Това приемам и подкрепям. Не мога да приема протеста като форма за общуване между кмета и общинския съвет. Натиска на хората от улицата не е най- добрия съветник. Общественото мнение и натрупаното напрежение в нашите съграждани бе насочено към група съветници с една единствена цел, а именно да се измести центъра на проблемите към нещо доста по маловажно. Липсата на работни места, проблемите в здравеопазването, колапса на икономиката, забавяне на плащанията на земеделските производители – това са проблемите, който съсипват хората в региона. Идват избори и е много удобно да се търси отдушник за хората в общинските проблеми.

В протеста участваха и доста млади хора, които просто искат улицата да са ремонтира, независимо как, независимо на каква цена. Тяхното мнение ми е особено важно и със сигурност те имат най – голямо основание да протестират. Точно те имат правото за са информирани за всички аспекти на този проект и за пълната цена, която може да се плаща от тях.

Защо след като има решение на ОбС – Елхово от 2009 година за кандидатстване за проекта “Основен ремонт на улична мрежа в град Елхово”, Вие и вашите коалиционни партньори изразявате отрицателна позиция за реализирането му?

Действително, има решение за кандидатстване с такъв проект. До тук вашият въпрос е точен, но не е коректно твърдението, че аз съм против реализиране на проекта. Друг е въпроса дали съм съгласен с финансовите параметри на този ремонт. Този проект има хронология, която твърде накратко трябва да спомена:

1.Решение за кандидатстване за средства по проект за реконстуркция на улици в гр. Елхово – чудесно. Решението е от 2009 година и е прието със 17 гласа „За”.

2. Одобрен е проект и подписване на договор с за финансиране на проекта. Договора бе предоставен на общинските съветници преди месец. Там липсват много от твърденията за който кмета твърди, че са задължителни.

3. С решение на общинския съвет е получено съгласие за подписване на запис на заповед за сума над 900 хил. лв.

При разглеждане на вариантите за финансиране и предложението за решение за подписване запис на заповед никой, в това число и кмета на общината не спомена, че сумата няма да стигне и на следващ етап ще трябва общината да търси кредитиране на проекта. Тогава се чуха първите опасения за високата цена на този проект, за начина на финансиране, но ставаше дума за сума до 1 мил. лв. Част от информацията за финансовите аспекти на този проект бяха спестени на общинските съветници, което е една от причините аз лично да се съмнявам във възможностите за реализиране на този ремонт.

4. На 47 – то заседание на Общинския Съвет Елхово бе предложено решение за принципно съгласие…. В това предложение няма никакви финансови параметри, сума, лихви, конкретно какво ще се прави с тези пари, какви са сроковете за възстановяване на кредита.

В общественото пространство се носят най- различни „приказки”- какви пари, колко, за какво, какъв е проекта, как ще се реализира. За съжаление, на общинските съветници е представено предложение за решение с неясни параметри. На нашите съграждани трябва да е ясно, че общинския съвет не гласува обществени обсъждания, изявления по медиите, а предложени решения. В конкретния случай сериозно предложение, което да убеди съветниците в сериозността на намеренията на кмета не е постъпвало. Фактът, че проблемите свързани с този проект не се обсъждаха в заседателната зала на община Елхово, а се разнасяха по медиите е показателен за начина на комуникация между общинската администрация и съветниците. Не мога да се съглася, че само и единствено групата общински съветници, от която съм част е виновна за състоянието на улица “Ал. Стамболийски”. В този проект са включени и още две улици, където ремонта би могъл да се сведе до възстановяване на настилките разрушени при полагане на ВиК. Недопустимо е да се пренебрегва качественото възстановяване при извършване на ремонти, това е и една от основните причини за състоянието на уличната мрежа в града. Независимо от развръзката на този проект в града остават около 30 km. улици в ужасно състояние. Традиционните ремонти, който се правят преди празника на града са изпълнени с ужасно качество.

Ако желанието ми проектите да са ясни и прецизни не е защитаване интересите на нашите съграждани, ако опасенията ми, че средствата по проекта за ремонт на улична мрежа ще се плащат от бюджета на общината не е загриженост за финансовото състояние на община – не виждам какво друго е?

В последните три заседания Вие и вашите колеги съветници от Коалиция за България не се явявахте или напускахте заседания на общински съвет Елхово. Какви бяха вашите основни мотиви? Как бихте защитили тезата, че това е в полза на жителите на община Елхово?

Факт е че групата „Коалиция за България” напусна 47 – то заседание на общинския съвет. Тогава това бе мотивирано в декларация. Основните мотиви за напускането на заседанието бяха:

  1. Отсъствието на аргументи в разходната част на бюджет 2011. Неприемливо е приемането на бюджет с фиксирана сума за дейности, за които не е ясно какво ще се прави. Практика за настоящата администрация е да предлагат изпълнение на идеи без подготвени проекти, а често и без елементарни сметки за количествата и разходите.
  2. Другия мотив е включване на обекти, за които няма яснота и визия за реализацията им. Това са пречиствателна станция, предпазни диги, водопроводи в Раздел, Бояново, Маломирово, спортна зала и т.н Записи в поименния списък срещу, който стоят хипотетични цифри и неясни параметри. За тези обекти след две- три години е възможно да се задава въпроса: „След като са приети в бюджет 2011 г. защо не гласувате за тях сега”. За мен лично това са само още едни големи кредити за общината. Това са идеи, който дори и да имат някакви проекти, то те са много стари и не отговарят на настоящите изисквания. Няма място за политика тук. Когато се представят актуални модерни решения на проблемите на града аз съм сигурен, че няма да има нито един общински съветник, който да гласува „против”.

Второто неявяване беше оповестено с мотивиран отказ. Практика на общинската администрация е да предлага едни и същи материали без промяна няколко пъти, докато не бъдат приети. Това беше причината за отсъствието ни от 48 – то заседание.

Моето лично желание е да видя повече средства за конкретни обекти, добре аргументирани разходи, мотивирано защитени от кмета на общината. Вярвам, че това искат всички в Елхово.

Какви са вашите конкретни предложения за сборния бюджет на община Елхово за 2011 година?

Бюджета е отражение на вижданията за развитие на общината, такива каквито ще реализират програмата за управление на кмета. В тази реализация се използват няколко основни документа:

  1. Програмата за развитие на общината до 2013 г. – допълвана и обогатена от настоящата администрация.
  2. Подготвени проекти за всеки един обект, който тази администрация иска да реализира.

Ако първата част задължителна за едно управление е факт, то втората липсва. Ролята на общинския съвет е да подкрепи или не тези проекти. Да преценя разумно ли се разходват средствата, като по този начин защитава интересите на избирателите си. В този ред на мисли не бих желал да определям политиката на настоящата общинска администрация, а само да съм коректив за разумното разходване на средства. Действително виждам резерви и възможности за по- разумно разходване на средства, но конкретните предложения ще се обсъждат на комисиите в общината и на заседанието при разглеждане на бюджет 2011.

Ще присъствате ли на заседанието на ОбС-Елхово, което е предвидено да се проведе в края на месец март?

Вече са факт променените предложения за бюджет 2011 и решение за съгласие за вземане на кредит. Огромна е разликата и в двата много важни материала. Докато в предишните предложения за решения се искаше принципно съгласие за някакъв неясен кредит – сега точно и ясно е описано за каква сума, с каква лихва и дори банката, от която ще се вземе кредита. Предложението за решение е формулирано на няколко страници. Това е сериозно и отговорно предложение. Разглеждането на бюджета ще е малко по- трудно, поради факта, че все още се предлагат разходи без аргументация и проекти.

Самото присъствие или отсъствие от заседанията е израз на лична или политическа позиция. Аз нямам никаква вина за отношенията на голяма част от съветниците към управлението на г-н Киров. Не отговарям и за липсата на политическата му подкрепа в общинския съвет. Сигурен съм, че повече отстъпчивост и диалогичност ще са много по- полезни от медийни изяви и „спонтанни протести”.

Конкретно на въпроса ви – да, ще присъствам на предстоящото заседание. Това мое решение обаче не е продиктувано от промяната на позицията на хората от общинската администрация, а защото младите хора, които протестираха имат право да живеят в един по хубав град.

Вярвам, че политическите пристрастия ще утихнат и жителите на Елхово ще са запознаят с всички факти за улиците, болница, управлението и хората.


Статията е публикувана на 21 март 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА