Снимки и видео: Опитът на община Елхово в трансграничното сътрудничество проучи съветник от Норвежкия баренцов секретариат

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Интервю, Общество, Снимки

IMG_1981Днес на официално посещение в град Елхово бяха съветникът на Баренцовия секретариат в Норвегия Атле Столесен и норвежката журналистка Трина Хамран. Норвежкият Баренцов секретариат отговаря за реализираните проекти по програмите за Трансгранично сътрудничество (ТГС) между Норвегия – Русия, а целта на посещението в България бе да се запознаят с реализирани проекти – в община Елхово по ТГС с Турция и в Кюстендил по ТГС с Македония.

Норвежкият баренцов секретариат управлява средствата, отпускани от скандинавската държава за трансгранични проекти със съседните на нея Русия, Финландия и Швеция. В новия програмен период секретариатът ще финансира трансгранични проекти в България и проявява интерес към община Елхово и разположението й на две граници. Гостите поясниха, че целта на програмата е да се развива и поддържа сътрудничеството между двете държави. Сред основните успехи, които са постигнати до момента, е и сътрудничеството между медии от двете страни на границата. Успешно реализирани проекти са в сътрудничеството между журналисти от Норвегия, Швеция, Финландия и Русия.

Гостите от Норвегия проведоха интересна среща с кмета на община Елхово г-н Петър Киров, който им показа спортния комплекс, алеите в парка и обновения стадион в града – най-добре уредения стадион в област Ямбол. Всички тези инфраструктурни обекти са реализирани именно със средства по програмата за ТГС България – Турция. Гостите бяха впечатлени от добрата градска инфраструктура, от многобройните качествени спортни съоръжения и от обектите, създадени по трансграничните проекти на община Елхово.

Като част от визитата на норвежците бе предвидена и среща и интервю с представители на местните медии – КТВ „Странджа“, в-к „Елховска дума“ и електронна медия Елховонюз – за обмяна на опит и за създаване на контакти за бъдещи общи проекти. Проявен бе интерес от работата ни на местно, регионално и национално ниво, както и взаимодействието ни с други медии от страната. Те се интересуваха от това и как българските журналисти комуникират с колегите си от другата страна на границата.

Фоторепортаж

 
 
Интервю с Атле Столесен

Интервю с Трина Хамран


Статията е публикувана на 11 юни 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА