Видео: Главният секретар на МВР даде брифинг по повод убития на границата афганистанец

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Интервю, Криминално

20151016_080132Трима служители на МВР с дългогодишен опит са участвали в акцията по задържане на 54-мата мигранти на границата ни с Турция. Няма засега информация за задържан българин. Мигрантите се самоопределят като афганистанци, каза на брифинг главният секретар на МВР Георги Костов.

При акцията един мъж загина, след като беше уцелен от рикоширал куршум на “Гранична полиция”. Полицаите стреляли предупредително във въздуха в опит да задържат групата от около 50 мъже, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Тепърва това ще се изяснява, допълни Костов.

Пробивът е засечен от интегрираната система, отбеляза Костов. Той допълни, че оказаната на полицаите съпротива означава, че нарушителите са налетели на бой на служителите, засега не е намерено оръжие сред задържаните.

За случая е уведомен главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

При първоначалния оглед са иззети два мобилни телефона, раница и огнестрелното оръжие с пълнител със 7 патрона от вместимост 8 патрона, допълни Чапкънова.

Ще има засилване на мерките по границата не заради инцидента, а вследствие на мигрантския натиск, каза главният секретар на МВР.

Той коментира, че има разлика в нарушителите относно психопрофила спрямо тези през летните месеци, сега това са над 50 човека хомогенна група – мъже на около 20-30 години.

Афганистанците са икономически мигранти по принцип. Не бягат от война и най-често не получават статут на бежанци. Ако им се откаже статут, те се екстрадират в рамките на Фронтекс.

До момента в приемните центрове са задържани 1200 нарушители, 900 са афганистанци, каза още Костов.

След като бъдат разпитани и бъдат издадени съответните документи, мигрантите ще бъдат преместени в приемния център в Елхово, каза кореспондентът на БНТ в Бургас Веселин Григоров..

На специализираните беседи ще присъстват служители на ДАНС, за да се установи дали са афганистанци, откъде са и какви са намеренията им./bnt.bg


Статията е публикувана на 16 октомври 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА