Видео и снимки: Служители на МВР излязоха на вечерен протест в Елхово

Публикувано преди 9 години  |  Видео, Интервю, Общество, Снимки

IMG_0570Служители на МВР излязоха тази вечер на протест в град Елхово въпреки уверението, че на сегашните служители в сектор „Сигурност“ няма да се намаляват заплатите при пенсиониране. Служителите на силовото министерство протестират заради риска да загубят отпуските си и другите си социални привилегии. Протести имаше в цялата страна. На места бяха блокирани различни пътища и гранични пунктове през деня.

Точно в 18:00 часа на кръстовището на ул. Ал. Стамболийски и ул. Ангел Вълев близо 200 полицаи, пожарникари и гранични полицаи се включиха в протестно шествие в Елхово. Униформените преминаха по ул. Ангел Вълев, която временно бе непроходима, а шествието завърши на пешеходната пътека на околовръстен път на Елхово, където служителите на МВР пресичаха символично, с което затрудниха за кратко движението по първокласния път за Граничен пункт – Лесово, без движението да бъде спирано. Исканията на протестиращите са за запазване на социалните придобивки в системата и по-добри битови условия на живот.

В шествието са се включили и полицаи от управленията в Тополовград и община Тунджа.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор „Сигурност“ отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.


Статията е публикувана на 4 ноември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА