Шефът на “Гранична полиция” Елхово: Наблюдаваме доброволните отряди от месеци, търсят изява

Публикувано преди 8 years  |  Интервю, Криминално

sotirovКомисар Радослав Сотиров е директор на “Гранична полиция” Елхово от октомври 2015 година. В популярното електронно издание dnevnik.bg днес излезе обширно интервю с Комисар Сотиров. Журналистите от Dnevnik.bg са разговаряли с него за т.нар. доброволни отряди и за ситуацията по границата. Публикуваме го 1:1 така както е публикувано в реномираното издание:

Какви са наблюденията на полицията за т.нар. доброволни отряди?

– Движението на такива доброволни формирования или неправителствени организации в граничната територия, наблюдаваме от няколко месеца. Законодателят ясно е указал кой има право да извършва проследяване и задържане на лица, преминали незаконно българската граница. Като е оправомощил това да се извършва от органи на националната полиция, в частност на Гранична полиция, тъй като нашият ангажимент е именно граничната зона.

Това значи, че в рамките на тези 30 км навътре се разпростират нашите правомощия като гранична полиция. Атакувани сме в много от случаите, че задържани на 2-3 километра преминали и едва ли не ние не си вършим работата. Нека да е ясно, че нашата отговорност е както на линия държавната граница, а също и в 30 км граница. Охраната се извършва на няколко етапа или ново, като част от служителите са разположени на държавната граница на най-критичните и уязвимите места, но имаме втори ред служители, които се намират (по обясними причини няма как да кажа точно къде и как). На три нива в рамките на тези 30 километра и това е тъкмо с оглед на такива групи, които ако не бъдат забелязани и установени на първия етап, да бъдат след известен период пак и вече имаме в непосредствена близост до градската част, където се подхожда за извозване на групи.

Тъй като в много от случаите го имаме момента на организирания характер, тъй като това сa хора, които не познават нашия релеф, местност и т.н. Именно това е причината екипите да ги позиционираме на места, където евентуално тези групи, лица, преминали нелегално българската граница, ще бъдат натоварени и извозени във вътрешността на страната, а оттам и транспортирани на изход за Западна Европа.

Отскоро бележим активиране на т.нар. отряди в зоната, но това все още се анализира. Работи се, установява се причинно-следствената връзка кое е породило сега в този момент да се появят.

Имате ли вече обяснение, което може да дадете?

– Може би в известна степен тази нетърпимост на гражданите действително да има това незаконно преминаване, тъй като вече периодът е по-дълъг. А и това са хора, които по-скоро не са успели да се реализират в друга сфера и търсят някаква изява.

Как се отразяват техните действия на вашата работа?

– Нека да е ясно, в случай, че действията не излизат от рамките на закона, като граждани чисто, тъй като ние сме преди всичко граждани и след това членове на някакъв вид организации или полицейски служители, да е ясно, че действия по задържане на незаконно преминали границата имат полицейските служители. На този етап законодателят не урежда и не оправомощава задържането на такава категория хора. Ние сме оправомощени с това, но действията ни се контролират както от прокуратурата, така и от съдът. Ние ги имаме тези правомощия, но при всяко задържане на нас ни се осъществява контрол и при нас ако е неправомерно, ние подлежим на санкция.

При последния случай с тримата афганистанци, които са вързани с въженца или други способи, както ги казват в медиите, ние не установихме на място лицата, които са извършили това нещо. Най-вероятно са знаели, че това е незаконно и затова са избягали.

Този отряд звъннал ли е на полицията, или по друг начин е станало откриването им?

Нека да стане ясно: тези отряди нямат право да задържат. Първо, че те не са овластени по закон да го правят. Второ, нямат нужната подготовка, нашите служители им се извършва такава подготовка първоначална и периодична. Важно и е хубаво да отбележите, това е, че срещу когото се използва физическа сила и помощни средства, трябва да се пази здравето и неговия живот. А тук не съм сигурен, че всеки от тях знае точно в каква степен и кога да употреби насилие, тоест физическа сила, кога да използва помощно средство, защото едно задържане съдържа тия два компонента, физическа сила и помощни средства. При нас това е ясно разписано в различни инструкции и наредби – в кои случаи се използва физическата сила, в кои случаи помощните средства. Това мисля, че тези граждански лица, формирования и т.н. няма как да го.

Има ли случаи, в които групите се обаждат да предупредят?

– Една от задачите на това събиране, което направихме в Бургас, беше именно това, да изясним реда за взаимодействие. Независимо, че имаме лица с криминални прояви, вероятно сред тях има и такива, които искат наистина да помогнат. Аз съм широко отворен, за в бъдеще ще приветстваме граждани, които занапред при движението си в гората видят, установят такава категория хора или от профила нелегален имигрант. Но да не пристъпват към задържане, да кажат мястото където се намират, броя на лицата, посоката на движение. Важно е първоначалното обаждане с тези общи координати. Ние имаме нашите начини, дори и на по-късен етап, а не на място, да установим тези хора.

На последната среща, оставих личния си телефон. Указанията ми са – при навлизане в гората, тъй като те казват: ние отиваме да се разхождаме, да берем гъби, да почистваме гората, при това си движение, нека да се обадят като ходят в гората. Дори и за тяхна сигурност, нека ние знаем, че имаме движение на такива лица в района. За да може по- бързо да насочим нашите екипи. Това е труднодостъпна гориста местност. Това не са улици с точни координати. Пътищата не са добре, атмосферните условия в гората са други. Искаме да помогнем по най-бързия начин.

Награждавали ли сте граждани, които не са се организирали като отряди, но са подавали сигнали?

– Награждаването ще се извършва, когато нямаме превишаване на правомощия и когато действително ни помогнат като подадат сигнал. Но всеки един случай на упражнено насилие ще бъде строго преследвано от закона по отношение на задържане на лица.

Назад във времето е имало такава практика и това съществува като традиция в пограничните райони. Освен тези лица, които се установяват в последно време, в пограничните райони все още има будни граждани, които продължават да подават информация и към момента. Но много от тях не желаят да бъдат осветлявани по обясними причини. Тези хора желаят да останат в анонимност. Но действително имаме такива хора.

Засичали ли сте преди това Перата и неговите хора?

– Да, засичали сме ги. Разхождали ли са се за гъби, да чистят гората, да дишат чист въздух. Всеки път като ги видим ги предупреждаваме. По мое разпореждане, вече това ще става и писмено. Писаното остава, казаното отлита. Призовавам ги да се движат като граждани, а не като ловци. Имаме установено преминаване на чужд гражданин и въоръжен. Да не считат, че е съвсем безопасно.

Формирането на подобен тип отряди се аргументира с това, че няма държава, няма Гранична полиция?

– Бройката ясно доказва, че полицията си върши добре работата. Не сме съвършени. Условията са такива, където няма наборната военна служба, където имаше изцяло по границата – кльон. Сега много от зоните са открити, но предстои да бъде изградено възпрепятстващо съоръжение и тогава преминаването ще е почти невъзможно. Незаконното преминаване. Всеки, който реши да премине и да поиска такъв статут, ще трябва да се яви на КПП.

Какво бихте посъветвали последователите на хората, които формират отряди?

– Да правят това, за което са тръгнали. А не, под предлог, че са тръгнали, да се разхождат из гората, да имат някакви мисли да осъществяват нещо друго и то в нарушение на закона.


Статията е публикувана на 15 April 2016

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА